Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.01.2023 20:22

Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros

Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz hitem są kotlety gyros. Mamy przepis
canva/canva/ from_my_point_of_view

Znudziły Ci się klasyczne schabowe i mielone? Na obiad przygotuj kotlety z piersi kurczaka zapieczone z aromatycznymi dodatkami. Kotlety gyros są bardzo szybkim i smacznym daniem. Podane z ziemniakami i surówką znikają z talerzy błyskawicznie.

Kotlety gyros przygotowuję, kiedy mam ochotę na szybki, pożywny, mięsny obiad. Zamiast tradycyjnych mielonych, czy schabowych, przyrządzam delikatne kotlety z piersi z kurczaka. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami dosłownie rozpływają się w ustach.

Mięso na kotlety dzielę na 4 kawałki i każdy z nich rozbijam delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie nacieram aromatyczną przyprawą i smażę tak, jak schabowe, czyli w panierce z mąki, jajek i bułki tartej.

Kotlety zapiekam w piekarniku z pozostałymi składnikami, czyli z ogórkami konserwowymi, papryką czerwoną i żółtym serem. Bardzo ważny jest również sos z majonezu i ketchupu, który dodaje całemu daniu charakteru. Kotlety podaję z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką z kapusty pekińskiej.

Kotlety z piersi z kurczaka wyjdą lepiej niż schabowe

Składniki na 4 porcje:

  • 2 większe piersi z kurczaka

  • papryka czerwona

  • 200 g żółtego sera w kostce

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • 3 ogórki konserwowe

  • 3 łyżki ketchupu pikantnego

  • 3 łyżki majonezu

  • natka pietruszki

  • przyprawa gyros

  • sól

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety gyros? Mięso będzie soczyste i pełne smaku

Piersi z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż w taki sposób, żeby powstały 4 kotlety. Każdy z nich rozbij tłuczkiem, natrzyj przyprawą gyros i solą i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj resztę składników: paprykę i ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z ketchupem i majonezem.

Zetrzyj na tarce ser. Mięso obtocz w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i poukładaj kotlety. Na każdy kawałek mięsa wyłóż paprykę wymieszaną z ogórkami i sosami.

Całość solidnie oprósz serem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 15 minut. Danie oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj.

Na obiad przygotuj również kurczaka smażonego w miodzie. Chcesz upiec kurczaka w całości? Tu poznasz przepis na wyśmienitą pieczeń drobiową. Jest soczysta i pełna smaku.

kotlety
canva/GEOLEE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: