Schab pieczony ze śliwkami. Wykwintne mięso na świąteczny stół
Elegancki schab pieczony ze śliwkami jest doskonałą propozycją na uroczysty świąteczny obiad. Słodki śliwkowy sos z dodatkiem soku z cytrusów sprawia, że danie to jest absolutnie wyjątkowe. Wystawna potrawa jest przy tym łatwa do przyrządzenia i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. O dokładkę soczystego mięsa poprosi każdy z domowników.
Do przyrządzenia schabu pieczonego ze śliwkami możesz użyć owoców suszonych lub świeżych. W przypadku śliwek suszonych pamiętaj o uprzednim ich namoczeniu przez przynajmniej 1 godzinę. Ze śliwek świeżych zaś należy zawczasu usunąć pestki. Niezależnie od wybranego wariantu, smak mięsa na długo pozostanie w pamięci biesiadników.
Przepis na elegancki schab pieczony ze śliwkami
Składniki:
1 kg schabu środkowego
14-15 sztuk suszonych śliwek lub 10 sztuk świeżych
sok z 1 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu + mąka do oprószenia mięsa
olej do zrumienienia mięsa
odrobina octu do skropienia mięsa
Wystawny schab pieczony ze śliwkami krok po kroku
Mięso na schab pieczony ze śliwkami skrop delikatnie octem. Natrzyj je też solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem. Następnie oprósz schab mąką i zrumień go ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Schab przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej mięso tłuszczem ze smażenia i dolej 1/2 szklanki wody. Schab pieczony ze śliwkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu podlewając go sosem.
Po upływie tego czasu do brytfanki z mięsem dołóż śliwki i piecz mięso wciąż pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Miękką wieprzowinę przełóż na ciepły półmisek i przykryj folią aluminiową, aby trzymał temperaturę. Sos ze schabu pieczonego ze śliwkami przetrzyj przez sito do niewielkiego garnka.
Przetarty sos do schabu pieczonego ze śliwkami połącz z wyciśniętym sokiem z cytrusów. Dopraw go solą i zagęść rozmieszaną w łyżce zimnej wody mąką. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty.
Schab pieczony ze śliwkami pokrój w plastry. Mięso polej delikatnie sosem, pozostałą jego część serwując w sosjerce. Danie udekoruj śliwkami i plastrami pomarańczy. Schab idealnie sprawdzi się również jako wędlina podawana na zimno. Zapoznaj się z kilkoma sztuczkami na upieczenie soczystego schabu. Smakowity schab pieczony w liściach to nie lada przysmak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Karp w galarecie jak z PRL-u. Dotarliśmy do kultowego przepisu
Gessler nie dodaje octu do barszczu czerwonego. Stawia na zadziwiający składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama