Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Schab pieczony ze śliwkami. Wykwintne mięso na świąteczny stół
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.12.2022 22:42

Schab pieczony ze śliwkami. Wykwintne mięso na świąteczny stół

schab pieczony ze śliwkami
Canva / invizbk

Elegancki schab pieczony ze śliwkami jest doskonałą propozycją na uroczysty świąteczny obiad. Słodki śliwkowy sos z dodatkiem soku z cytrusów sprawia, że danie to jest absolutnie wyjątkowe. Wystawna potrawa jest przy tym łatwa do przyrządzenia i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. O dokładkę soczystego mięsa poprosi każdy z domowników.

Do przyrządzenia schabu pieczonego ze śliwkami możesz użyć owoców suszonych lub świeżych. W przypadku śliwek suszonych pamiętaj o uprzednim ich namoczeniu przez przynajmniej 1 godzinę. Ze śliwek świeżych zaś należy zawczasu usunąć pestki. Niezależnie od wybranego wariantu, smak mięsa na długo pozostanie w pamięci biesiadników.

Przepis na elegancki schab pieczony ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego

  • 14-15 sztuk suszonych śliwek lub 10 sztuk świeżych

  • sok z 1 cytryny

  • sok z 1/2 pomarańczy

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu + mąka do oprószenia mięsa

  • olej do zrumienienia mięsa

  • odrobina octu do skropienia mięsa

Wystawny schab pieczony ze śliwkami krok po kroku

Mięso na schab pieczony ze śliwkami skrop delikatnie octem. Natrzyj je też solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem. Następnie oprósz schab mąką i zrumień go ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Schab przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej mięso tłuszczem ze smażenia i dolej 1/2 szklanki wody. Schab pieczony ze śliwkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu podlewając go sosem.

Po upływie tego czasu do brytfanki z mięsem dołóż śliwki i piecz mięso wciąż pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Miękką wieprzowinę przełóż na ciepły półmisek i przykryj folią aluminiową, aby trzymał temperaturę. Sos ze schabu pieczonego ze śliwkami przetrzyj przez sito do niewielkiego garnka.

Przetarty sos do schabu pieczonego ze śliwkami połącz z wyciśniętym sokiem z cytrusów. Dopraw go solą i zagęść rozmieszaną w łyżce zimnej wody mąką. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty.

Schab pieczony ze śliwkami pokrój w plastry. Mięso polej delikatnie sosem, pozostałą jego część serwując w sosjerce. Danie udekoruj śliwkami i plastrami pomarańczy. Schab idealnie sprawdzi się również jako wędlina podawana na zimno. Zapoznaj się z kilkoma sztuczkami na upieczenie soczystego schabu. Smakowity schab pieczony w liściach to nie lada przysmak.

Canva / virtustudio
Canva / virtustudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: