Przypalony garnek jest zmorą niejednego miłośnika gotowania. Mamy jednak dobrą informację, aby go wyczyścić nie potrzeba drogich środków chemicznych. Wystarczy odrobina octu, aby znów lśnił czystością. Nie masz go w domu? Nic nie szkodzi, znamy doskonałą alternatywę!
Domowe, ekologiczne metody czyszczenia sprzętu domowego z roku na rok stają się coraz popularniejsze. Są tanie, bezpieczne i skuteczne. Zamiast sięgać po drogie chemiczne środki, poznajcie alternatywne sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka. Z pewnością wrócicie do nich nie raz.
Jak wyczyścić przypalony garnek za pomocą octu?
Jedną z najpopularniejszych metod czyszczenia przypalonego garnka, jest użycie octu winnego lub spirytusowego. Powód? Produkt niemal natychmiast usuwa spaleniznę. Ocet doskonale sprawdzi się do mycia garnków stalowych i aluminiowych. Niestety, nie powinno się nim czyścić naczyń emaliowanych, gdyż pod jego wpływem niestety mogą się zmatowić.
Aby wyczyścić przypalony garnek, należy na jego dno wlać niedużą ilość wody wymieszanej z octem (ok. 3 cm), a następnie ją zagotować. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie ją ostudzić i pozostawić w garnku na noc.
Rano należy wylać wodę wraz z octem i za pomocą drewnianej łyżki usunąć pozostałości spalenizny i na sam koniec umyć garnek ściereczką. Nie masz w domu octu? Alternatywą może być soda!
Jak wyczyścić przypalony garnek za pomocą sody?
Soda oczyszczona jest doskonałym sposobem wyczyszczenia zabrudzeń z garnków: emaliowanych, ceramicznych, żeliwnych i ze stali nierdzewnej. Raczej nie należy nią czyścić tych aluminiowych, ponieważ może uszkodzić jego powierzchnię.
Aby wyczyścić przypalony garnek przy wsyp odrobinę sody na dno garnka i zalej wodą na ok. 3 cm. Odczekaj kilka godzin, a następnie dokładnie wyszoruj naczynie za pomocą gąbki lub drewnianej łyżki.
Na naszej stronie znajdziesz inne sprawdzone tricki. Pisaliśmy m.in. o tym jak za pomocą obierków z ziemniaka odkamienić czajnik oraz jak wyczyścić zlew.

canva/singerGM
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros
Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne