Smakosze.pl Przepisy Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
canva/Irrin0215

Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie

20 lutego 2022

Lubicie wyraziste pieczone mięsa? Sprawdźcie nowy przepis na karkówkę w intensywnej marynacie. Połączenie ostrej papryki z ziołami i czosnkiem spodoba się każdemu amatorowi dobrego pieczystego.

Zdradzaliśmy wam już przepis na pyszną karkówkę pieczoną wraz z warzywami . Podpowiadaliśmy również jak przyrządzić ją w miodowo-musztardowej marynacie . Tym razem mamy dla was recepturę, dzięki której mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste i pełne charakteru. Ostro-ziołowa marynata nada karkówce niezwykle intensywnego i przyjemnego aromatu.

Przepis na doskonałą karkówkę z rękawa

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 spore cebule

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki pikantnego ketchupu

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia marynaty. W tym celu w misce łączymy oliwę, ketchup, majeranek, tymianek, obie papryki oraz sól i pieprz. Powstałą pastą nacieramy mięso. Następnie nacinamy je i w powstałe przestrzenie wkładamy delikatnie zmiażdżone nożem ząbki czosnku.

Mięso odkładamy na bok. Cebule obieramy z łupiny i kroimy je w piórka. Karkówkę umieszczamy w rękawie i obkładamy ją ze wszystkich stron pociętą cebulą. Rękaw zamykamy i wkładamy mięso do lodówki na minimum 12 godzin.

Im dłużej będziemy je marynować, tym bardziej aromatyczne wyjdzie na koniec. Na około 30 minut przed planowanym pieczeniem, karkówkę wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pieczemy przez mniej więcej 90 minut. Na około 10 minut przed końcem warto rozciąć rękaw, by podpiec wierzch karkówki. Podajemy pocięte w plastry z ulubionymi dodatkami.

Pieczona karkówka będzie idealna na obiad
Pieczona karkówka będzie idealna na obiad

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: YT/Majkel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy