Idealna, soczysta karkówka w miodowo - musztardowej marynacie
Zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy obiad? Mamy dla ciebie świetną propozycję. Jeśli tylko znajdziesz w zamrażarce karkówkę, przygotuj ją w miodowo-musztardowej marynacie. Wyjdzie idealna, soczysta i aromatyczna. Dziś ją zamarynuj, jutro tylko upieczesz. Czyli obiad zrobi się w zasadzie sam.
Karkówka jest jednym z atrakcyjniejszych kawałków wieprzowego mięsa. Jest poprzerastana tłuszczykiem i to właśnie ten tłuszcz sprawia, że mięso doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania, smażenia i duszenia. W czasie obróbki kulinarnej tłuszczyk nie pozwala mięsu wyschnąć, dzięki czemu naprawdę trudno o niesmaczną, suchą karkówkę.
Karkówka często ląduje na ruszcie grilla, a poza sezonem głównie w piekarniku. Z kawałka tego niedrogiego mięsa można przygotować naprawdę smaczny i pożywny obiad. Jeśli chcesz mieć przy nim mało pracy, jednego dnia zamarynuj mięso, a drugiego upiecz i gotowe.
Idealna, soczysta karkówka w miodowo-musztardowej marynacie
Składniki:
ok. 1,2 kg karkówki
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie karkówki
Mięso opłucz, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Włóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką.
Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Wymieszaj z miodem i musztardą. Dodaj sos sojowy, ocet balsamiczny i mieloną paprykę, a także sól. Składniki dobrze wymieszaj.
Karkówkę posmaruj przygotowaną marynatą. Przykryj, odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Na godzinę przed pieczeniem pozostaw karkówkę w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C i piecz w nim mięso ok. godzinę. Potem obniż temperaturę do 180 st. C i piecz mięso jeszcze jedną godzinę.
Upieczoną karkówkę wyjmij z piekarnika i pozostaw pod przykryciem przez jeszcze 15 minut, dzięki czemu zawarte w mięsie soki równomiernie się rozejdą.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszną karkówkę. Sprawdź, jak przygotować karkówkę pieczoną w papilotach, a także jak piec karkówkę w rękawie, żeby wyszła soczysta.
Źródło zdjęcia: canva/udra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku