Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna, soczysta karkówka w miodowo - musztardowej marynacie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.01.2022 01:00

Idealna, soczysta karkówka w miodowo - musztardowej marynacie

karkówka w marynacie
canva/Oksana Chaun

Zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy obiad? Mamy dla ciebie świetną propozycję. Jeśli tylko znajdziesz w zamrażarce karkówkę, przygotuj ją w miodowo-musztardowej marynacie. Wyjdzie idealna, soczysta i aromatyczna. Dziś ją zamarynuj, jutro tylko upieczesz. Czyli obiad zrobi się w zasadzie sam.

Karkówka jest jednym z atrakcyjniejszych kawałków wieprzowego mięsa. Jest poprzerastana tłuszczykiem i to właśnie ten tłuszcz sprawia, że mięso doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania, smażenia i duszenia. W czasie obróbki kulinarnej tłuszczyk nie pozwala mięsu wyschnąć, dzięki czemu naprawdę trudno o niesmaczną, suchą karkówkę.

Karkówka często ląduje na ruszcie grilla, a poza sezonem głównie w piekarniku. Z kawałka tego niedrogiego mięsa można przygotować naprawdę smaczny i pożywny obiad. Jeśli chcesz mieć przy nim mało pracy, jednego dnia zamarynuj mięso, a drugiego upiecz i gotowe.

Idealna, soczysta karkówka w miodowo-musztardowej marynacie

Składniki:

  • ok. 1,2 kg karkówki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka ostrej musztardy

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie karkówki

Mięso opłucz, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Włóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką.

Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Wymieszaj z miodem i musztardą. Dodaj sos sojowy, ocet balsamiczny i mieloną paprykę, a także sól. Składniki dobrze wymieszaj.

Karkówkę posmaruj przygotowaną marynatą. Przykryj, odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

Na godzinę przed pieczeniem pozostaw karkówkę w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C i piecz w nim mięso ok. godzinę. Potem obniż temperaturę do 180 st. C i piecz mięso jeszcze jedną godzinę.

Upieczoną karkówkę wyjmij z piekarnika i pozostaw pod przykryciem przez jeszcze 15 minut, dzięki czemu zawarte w mięsie soki równomiernie się rozejdą.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszną karkówkę. Sprawdź, jak przygotować karkówkę pieczoną w papilotach, a także jak piec karkówkę w rękawie, żeby wyszła soczysta.

pieczone mięso
pieczone mięso

Źródło zdjęcia: canva/udra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram