Karol Okrasa podzielił się przepisem na domową konserwę. Niebo w gębie dla fanów karkówki
Karol Okrasa podzielił się przepisem na domową konserwę. Robi ją z wieprzowiny, kiszonej kapusty i wędzonych śliwek. W ten sposób powstaje prawdziwe niebo w gębie dla fanów karkówki. Po słoiczek z tym rarytasem można sięgnąć na wakacjach pod namiotem lub w innej, dowolnej chwili.
Konserwy mięsne kojarzą się z wakacjami i biwakami. Wystarczy wrzucić kilka puszek takiego specjału do plecaka, by sięgnąć po niego w czasie śniadania czy kolacji. Tak utrwalone mięso nie psuje się nawet w dodatnich temperaturach. Oczywiście pod warunkiem, że jest szczelnie zamknięte.
Jednak konserwa mięsna tak doskonale potrafi smakować, że często mamy na nią ochotę nawet normalnie przebywając w domu. Tak dla odmiany, dla tego swoistego aromatu. Niezależnie w jakich warunkach będziecie mieli ochotę, by sięgnąć po konserwę, możecie ją przygotować własnoręcznie. Najlepiej posiłkując się przepisem Karola Okrasy, który w ciekawy sposób utrwala karkówkę wieprzową.
Przepis Okrasy na domową konserwę
Składniki:
-
1 kg karkówki wieprzowej
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
-
1 łyżka majeranku
-
2 łyżki miodu
-
sól, pieprz
-
50 dag kiszonej kapusty
-
garść wędzonych śliwek
Przygotowanie konserwy z karkówki
Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój w grube plastry, a potem w większą kostkę.
W misce wymieszaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz paprykę, majeranek, miód, sól i pieprz. Do marynaty włóż karkówkę, całość dobrze wymieszaj dłonią.
Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij, jeśli jest bardzo długa, posiekaj ją. Dodaj do niej pokrojone śliwki.
Do wyparzonych słoików nakładaj na przemian warstwy karkówki oraz kapusty ze śliwkami. Całość dobrze ugnieć, słoiki szczelnie zakręć.
Garnek wyłóż ściereczką. Ustaw na niej słoiki, wlej do garnka tyle wody, by sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Całość podgrzewaj na niedużym ogniu. Gdy woda w garnku zagotuje się, gotuj całość ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełnij gorącą wodą.
Tak przygotowaną konserwę mięsną możesz przez kilka miesięcy przechowywać w lodówce. Po otwarciu trzymaj ją w lodówce i spożyj w ciągu doby.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kiełbasę ze słoika , a także na białą kiełbasę w słoiku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
-
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: karolokrasa