Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na białą kiełbasę w słoiku. Wielkanocny przysmak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.04.2022 22:24

Przepis na białą kiełbasę w słoiku. Wielkanocny przysmak

Biała kiełbasa w słoiku
canva/margouillatphotos

Biała kiełbasa w słoiku to przepyszne smarowidło mięsne na kanapki, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Pastę kanapkową przygotujesz błyskawicznie, a jest o wiele smaczniejsza od tradycyjnej pasty kanapkowej na bazie jajek. Poznaj przepis na białą kiełbasę w słoiku, która idealnie uzupełnia wielkanocny stół.

Kiełbasa biała w słoiku to świetny pomysł na mięsny posiłek na zimno. Kromka chleba posmarowana mięsną potrawką i ogórkiem kiszonym to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Kiełbasę w słoiku przygotujesz w bardzo prosty sposób z trzech rodzajów mięsa, czosnku, cebuli i majeranku.

Gotowanie kiełbasy w słoiku podziel na dwa etapy, dzięki czemu wytrąci się znacznie więcej mięsnej galaretki, która jest pełna smaku i naturalnego kolagenu, który wzmacnia między innymi nasze kości i stawy. Źródłem kolagenu są również zimne nóżki, czyli galareta z mięsa i warzyw- prawdziwy hit PRL-u.

Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposób, jeśli szukasz inspiracji na pyszne danie- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę białą w zakwasie na żurek, jest przepyszna.

Przepis na białą kiełbasę w słoiku

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej

  • 150 g wołowiny bez kości

  • 150 g boczku wędzonego

  • 3 większe ząbki czosnku

  • cebula biała

  • 2 łyżki majeranku suszonego

  • sól, pieprz

Jak zrobić białą kiełbasę w słoiku?

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, następnie zmiel w maszynce do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę, drobno posiekaj cebulkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majeranek, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wędzony boczek pokrojony w kostkę

Źródło zdjęcia: canva/vikif Potrawkę wkładaj ciasno do słoików, zakręć i wstaw do dużego garnka. Wlej wodę na 3/4 wysokości słoików i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę od momentu wrzenia, ostudź. Następnego dnia ponownie zagotuj słoiki, ale skróć gotowanie o 15 minut, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram