Przepis na białą kiełbasę w słoiku. Wielkanocny przysmak
Biała kiełbasa w słoiku to przepyszne smarowidło mięsne na kanapki, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Pastę kanapkową przygotujesz błyskawicznie, a jest o wiele smaczniejsza od tradycyjnej pasty kanapkowej na bazie jajek. Poznaj przepis na białą kiełbasę w słoiku, która idealnie uzupełnia wielkanocny stół.
Kiełbasa biała w słoiku to świetny pomysł na mięsny posiłek na zimno. Kromka chleba posmarowana mięsną potrawką i ogórkiem kiszonym to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Kiełbasę w słoiku przygotujesz w bardzo prosty sposób z trzech rodzajów mięsa, czosnku, cebuli i majeranku.
Gotowanie kiełbasy w słoiku podziel na dwa etapy, dzięki czemu wytrąci się znacznie więcej mięsnej galaretki, która jest pełna smaku i naturalnego kolagenu, który wzmacnia między innymi nasze kości i stawy. Źródłem kolagenu są również zimne nóżki, czyli galareta z mięsa i warzyw- prawdziwy hit PRL-u.
Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposób, jeśli szukasz inspiracji na pyszne danie- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę białą w zakwasie na żurek, jest przepyszna.
Przepis na białą kiełbasę w słoiku
Składniki:
700 g łopatki wieprzowej
150 g wołowiny bez kości
150 g boczku wędzonego
3 większe ząbki czosnku
cebula biała
2 łyżki majeranku suszonego
sól, pieprz
Jak zrobić białą kiełbasę w słoiku?
Mięso pokrój na mniejsze kawałki, następnie zmiel w maszynce do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę, drobno posiekaj cebulkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majeranek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/vikif Potrawkę wkładaj ciasno do słoików, zakręć i wstaw do dużego garnka. Wlej wodę na 3/4 wysokości słoików i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę od momentu wrzenia, ostudź. Następnego dnia ponownie zagotuj słoiki, ale skróć gotowanie o 15 minut, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa