Smakosze.pl Przepisy Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę
Canva / stockfotocz

Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę

13 września 2022

Kaszanka jest prostym wyrobem wędliniarskim, składającym się z kaszy z dodatkiem krwi oraz podrobów. Okazuje się jednak, ze ten niepozorny składnik możesz prosto przemienić w niebanalną ciepłą przekąskę. Kaszanka zapiekana z kapustą kiszoną i jabłkiem zawojuje każdą imprezą.

Kaszanka wyśmienicie komponuje się zarówno z kapustą jak i z jabłkiem. A jeśli połączyć ze sobą wszystkie trzy składniki na raz? Rezultat przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Wszystkie składniki na pieczoną kaszankę najłatwiej jest upiec w jednej dużej formie. Jeśli jednak posiadasz odpowiednią ilość mniejszych naczyń żaroodpornych, możesz porcje kaszanki zapiekać w nich indywidualnie. Egzamin zdadzą też łódeczki uformowane z papieru do pieczenia. Podana w indywidualnych porcjach kaszanka będzie estetyczną i oryginalną propozycją na niezobowiązujące spotkanie czy imprezę.

Przepis na zaskakującą pieczoną kaszankę

Składniki:

  • 1/2 kg kaszanki

  • 1/2 kg kapusty kiszonej

  • 3 średnie cebule

  • 1 deserowe jabłko

  • olej do smażenia

  • łyżka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Prosta pieczona kaszanka krok po kroku

Przygotuj poszczególne składniki za zapiekaną kaszankę : cebulę obierz i pokrój w pióra. Kapustę kiszoną poszatkuj. Jabłko umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę . Następnie dodaj kapustę, oraz dopraw zawartość patelni solą, pieprzem i majerankiem . Duś warzywa do kaszanki przez ok. 15-20 minut .

Na dnie formy do pieczenia rozłóż kapustę z cebulą i przyprawami . Na warzywa porozkładaj kaszankę . Na wierzchu połóż równomiernie plasterki jabłka . Jeśli przygotowujesz danie w indywidualnych naczyniach, porozkładaj w nich po równo poszczególne porcje składników .

Piekarnik nagrzej do 190 stopni . Włóż naczynie z kaszanką i zapiekaj wszystko przez ok. 45 minut . Po upieczeniu podawaj kaszankę od razu. Z kaszanki zrobisz pyszne nadzienie do pierogów . Ten wyrób jest wyśmienitym dodatkiem do jajecznicy .

Canva / ma-no
Canva / ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy