Obłędne pierogi z kaszanką. Biją na głowę ruskie i z mięsem
Pierogi to jedno z dań, które można jeść dziennie i nigdy się nie znudzą. O ile pierogi z mięsem, czy ruskie, znają wszyscy, tak niewiele osób słyszało o pierogach z letnim przysmakiem z grilla- kaszanką. Poznaj przepis na niezwykłe pierogi z kaszanką, każdy będzie prosił o dokładkę.
Pierogi z kaszanką to pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny. Pierogi podajmy z okrasą z masła i cebuli, będą rewelacyjne. Farsz na pierogi z kaszanką bije na głowę farsz na pierogi ruskie i z mięsem, koniecznie musisz ich spróbować.
Farsz na pierogi z kaszanką przygotujemy błyskawicznie: wystarczy zeszklić cebulę na oleju i podsmażyć na niej mięso wyjęte wcześniej z osłonki. Pierogi z farszem z kaszanki są wyraźne, charakterne i pełne aromatu, pokocha je każdy miłośnik mięsnych potraw.
Sekretem doskonałych pierogów jest również ciasto- musi być dobrze wyrobione i rozwałkowane, w przeciwnym razie pierogi będą twarde i stracą smak. Jeśli chcemy zamrozić pierogi, pamiętajmy, aby mrozić je surowe. Pierogi po ugotowaniu nie nadają się do przechowywania w zamrażalniku.
Obłędne pierogi z kaszanką. Biją na głowę ruskie i z mięsem
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
125 ml wrzącej wody
jajko
20 g masła
szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g kaszanki
cebula
łyżka oleju
pieprz, sól do smaku
Składniki na okrasę:
2 cebule
30- 40 g masła
Jak zrobić pierogi z kaszanką? Pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli, cała rodzina zje je ze smakiem
Przygotuj ciasto na pierogi: do wrzącej wody włóż masło i gotuj, aż się rozpuści. Do miski wsyp mąkę, sól, następnie stopniowo wlewaj wrzątek, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto ostygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz: posiekaną drobno cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj wyjętą z błonek kaszankę i smaż przez kilka minut.
Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj z niej kółka. Rozciągnij je delikatnie, włóż farsz, zlep tak, żeby powstały pierogi.
Gotowe pierogi z kaszanką wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj około 2- 3 minuty, do wypłynięcia. Pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli, smacznego.
Sezon grillowy jeszcze się nie skończył, przygotuj grillowaną kaszankę z cebulką. Doskonałym pomysłem na letni przysmak są również pyzy z kaszanką, posmakują całej rodzinie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem
Aromatyczna cukinia marynowana w orientalnym stylu. Przysmak dla każdego
Puszysty i soczysty omlet z szynką i szczypiorem. Przepis na dobry początek dnia
Źródło: przyslijprzepis