Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem
Marzą wam się placki ziemniaczane lekkie niczym chmurka? Najlepsze efekty uzyskacie, oddzielając żółtka od białek i ubijając białka na sztywną pianę. Dodana do ziemniaczanej masy piana sprawi, że danie będzie nadzwyczaj delikatne. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy dodawać składniki w odpowiedniej kolejności i skorzystać z prostego patentu — ubicia piany z białek. Jej dodatek sprawi, że masa ziemniaczana będzie dobrze napowietrzona, a usmażone placki zachwycą lekkością.
Przepis na puszyste placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
4 duże jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować lekkie placki ziemniaczane?
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Żółtka oddzielamy od białek i łączymy je z warzywami. Dodajemy obie mąki oraz sól i pieprz.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy ją z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki formujemy placki ziemniaczane.
Smażymy je do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem lub sosem kurkowym. Smacznego.
Po inne przepisy na znakomite placki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. prosty patent na lekkie i smaczne racuchy na mące gryczanej. Być może spodobają wam się tez placki z waniliowego serka homogenizowanego. Smakują doskonałe z owocami sezonowymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Uwielbiasz galaretkowiec? Zamiana jednego składnika sprawi, że będzie mniej kaloryczny
Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z kapusty. Bije na głowę nawet Gessler
Dlaczego niektóre jajka mają podwójne żółtko? Odpowiedź zaskakuje