Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem

Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem

Puszyste placki ziemniaczane
canva/tovfla

Marzą wam się placki ziemniaczane lekkie niczym chmurka? Najlepsze efekty uzyskacie, oddzielając żółtka od białek i ubijając białka na sztywną pianę. Dodana do ziemniaczanej masy piana sprawi, że danie będzie nadzwyczaj delikatne. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy dodawać składniki w odpowiedniej kolejności i skorzystać z prostego patentu — ubicia piany z białek. Jej dodatek sprawi, że masa ziemniaczana będzie dobrze napowietrzona, a usmażone placki zachwycą lekkością.

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 4 duże jaja

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować lekkie placki ziemniaczane?

Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Żółtka oddzielamy od białek i łączymy je z warzywami. Dodajemy obie mąki oraz sól i pieprz.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy ją z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki formujemy placki ziemniaczane.

Smażymy je do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem lub sosem kurkowym. Smacznego.

Po inne przepisy na znakomite placki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. prosty patent na lekkie i smaczne racuchy na mące gryczanej. Być może spodobają wam się tez placki z waniliowego serka homogenizowanego. Smakują doskonałe z owocami sezonowymi.

Placki ziemniaczane są znakomite
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: