Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni
Szukacie pomysłu na danie z patelni? Możecie przygotować kaszotto z kurczakiem i warzywami. Danie jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale też smaczne i bardzo wartościowe. Jego podstawowym składnikiem jest kasza pęczak, którą wzbogacimy mięsem drobiowym i warzywami. Potrawa doskonale nadaje się do odgrzewania.
Kasza pęczak jest bogatym źródłem błonnika, białka oraz wielu witamin i minerałów. Kasza ta między innymi wspomaga metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Kaszotto z jej dodatkiem będzie więc nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.
Do kaszotto z kurczakiem doskonale pasuje papryka czerwona, żółta i cukinia. Nie zapominajmy również o cebuli i czosnku, dzięki którym danie nabierze wyrazu. Kaszotto doprawmy papryką mieloną i świeżą natką pietruszki, będzie przepyszne.
Kaszotto gotujemy na wywarze warzywnym lub rosole z poprzednia dnia, dzięki któremu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z gotowania dania na wodzie lub na bulionie z kostki rosołowej, postawmy na smak i zdrowie.
Kaszotto z kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami
Składniki:
-
1,5 szklanki kaszy pęczak
-
ok. 40 dag piersi z kurczaka
-
1 papryka czerwona
-
1 papryka żółta
-
1 mała cukinia
-
natka pietruszki
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego
-
papryka mielona słodka
-
pieprz, sól
-
oliwa z oliwek
Jak przygotować kaszotto z kurczakiem i warzywami?
Mięso opłucz, osącz, pokrój na małe kawałki. Oprósz solą, pieprzem, papryką mieloną i odstaw na chwilę. W tym czasie pokrój w niedużą kostkę cukinię i paprykę, a czosnek, cebulę i natkę posiekaj.
Na rozgrzanej oliwie usmaż kurczaka, przełóż na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek, paprykę żółtą, czerwoną, cukinię. Warzywa oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
Dodaj usmażonego kurczaka, opłukaną kaszę pęczak, wlej szklankę bulionu, wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Danie co jakiś czas przemieszaj, w razie potrzeby dowlej odrobinę wywaru lub wody.
Gdy kasza będzie miękka, całe danie dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Potem posyp potrawę posiekaną natką pietruszki i podaj .
Kaszę pęczak wykorzystasz również do innych dań. Ugotuj wyśmienitą zupę ogórkową z kaszą . Z kaszy przygotujesz również nadzienie do pieczonych pomidorów- tu poznasz przepis na pomidory z kurkami i kaszą pęczak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niezwykłe placki z kapusty. Mocna konkurencja dla ziemniaczanych
-
Sycąca sałatka ziemniaczana. Aromatyczny składnik dodaje jej smaku
-
Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem
Źródło: zuzkapisze