Smakosze.pl

canva/Mariha-kitchen

Niezwykłe placki z kapusty. Mocna konkurencja dla ziemniaczanych

26 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Placki z kapusty zrobisz szybko i za nieduże pieniądze. A możesz je podać nawet na obiad. Uwielbiane warzywo w połączeniu z mąką i jajkami zamieni się w smaczne danie. Zaserwuj je na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym, a wszyscy się nim najedzą. Kapuściane placki są ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych.

Wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane, jednak warto również próbować nowych potraw. Jednym z lepszych warzyw do przygotowania placków jest kapusta. To właśnie dzięki niej i kilku dodatkom przygotujemy pożywne danie dla całej rodziny.

Placki zrobimy z kapusty, jajek i mąki. Małe placki możemy smażyć partiami albo całą masę przełożyć na patelnię i smażyć pod przykryciem, aż otrzymamy duży, puszysty placek o wyśmienitym smaku.

Placki z kapusty możemy podać np. z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Możemy przygotować również do nich ulubiony sos. Placek będzie nie tylko doskonałym daniem obiadowym. Sprawdzi się też jako pożywny podwieczorek lub ciepła kolacja.

Przepis na niezwykłe placki z kapusty

Składniki:
  • pół mniejszej główki kapusty

  • pół szklanki mąki

  • 3 jajka

  • cebula

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić sycące placki z kapusty? Prosto i szybko

Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do większej miski. Dodaj startą na tarce cebulę, wsyp mąkę, wbij jajka. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż je po kilka minut z każdej strony. Możesz też wylać na patelnię większą porcję ciasta, patelnię przykryć i smazyć całość ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Pomysł na równie szybkie danie? Przygotuj placki z cukinią i kotlety z kalafiora . Wegetariańskie dania zachwycą nawet największego miłośnika mięsnych potraw.

Szatkowana kapusta
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >