Smakosze.pl
Niezwykłe sycące placki z kapusty. Smakują o wiele lepiej niż ziemniaczane

canva/Mariha-kitchen

Niezwykłe placki z kapusty. Mocna konkurencja dla ziemniaczanych

26 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Placki z kapusty zrobisz szybko i za nieduże pieniądze. A możesz je podać nawet na obiad. Uwielbiane warzywo w połączeniu z mąką i jajkami zamieni się w smaczne danie. Zaserwuj je na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym, a wszyscy się nim najedzą. Kapuściane placki są ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych.

Wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane, jednak warto również próbować nowych potraw. Jednym z lepszych warzyw do przygotowania placków jest kapusta. To właśnie dzięki niej i kilku dodatkom przygotujemy pożywne danie dla całej rodziny.

Placki zrobimy z kapusty, jajek i mąki. Małe placki możemy smażyć partiami albo całą masę przełożyć na patelnię i smażyć pod przykryciem, aż otrzymamy duży, puszysty placek o wyśmienitym smaku.

Placki z kapusty możemy podać np. z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Możemy przygotować również do nich ulubiony sos. Placek będzie nie tylko doskonałym daniem obiadowym. Sprawdzi się też jako pożywny podwieczorek lub ciepła kolacja.

Przepis na niezwykłe placki z kapusty

Składniki:

  • pół mniejszej główki kapusty

  • pół szklanki mąki

  • 3 jajka

  • cebula

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić sycące placki z kapusty? Prosto i szybko

Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do większej miski. Dodaj startą na tarce cebulę, wsyp mąkę, wbij jajka. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż je po kilka minut z każdej strony. Możesz też wylać na patelnię większą porcję ciasta, patelnię przykryć i smazyć całość ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Pomysł na równie szybkie danie? Przygotuj placki z cukinią i kotlety z kalafiora. Wegetariańskie dania zachwycą nawet największego miłośnika mięsnych potraw.

Szatkowana kapusta

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >