Smakosze.pl Produkty Kawa czy herbata? Już wiadomo, który napój lepiej pić o poranku
efetova, Getty Images Pro, limpido, Getty Images Pro

Kawa czy herbata? Już wiadomo, który napój lepiej pić o poranku

5 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kawa pozwala nam normalnie funkcjonować, a poranek bez kubka z parującym brązowym płynem, jest koniecznością. Inaczej rozpoczęcie dnia z energią i motywacją graniczy z cudem. Według niektórych źródeł, spożywamy jej nawet 2,5 kilograma rocznie na osobę.

Herbata jest znacznie mniej popularna w Polsce - Polacy spożywają ją w ilości 900 gramów na osobę rocznie. Można wywnioskować, że herbata stanowi sposób na delektowanie się smakiem, zaś kawa jest swojego rodzaju narzędziem, który ma ułatwić pobudkę.

O poranku kawa czy herbata?

Kawa ma znacznie większą zawartość kofeiny niż herbata, dlatego jest naturalnym wyborem milionów ludzi, chcących pozbyć się ostatnich sennych odczuć z rana. Herbata z kolei najczęściej pita jest wieczorem, jako napój poprawiający walory smakowe kolacji.

Niestety, nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi na powyższe pytanie, ponieważ oba napary tak różnią się od siebie, że sprawdzają się w zupełnie innych rolach. Co więcej, wybierając gorący napój powinniśmy kierować się zdrowiem, gdyż każdy organizm ma inne potrzeby.

W zależności od chorób czy predyspozycji swojego ciała, powinien mądrze wybrać, aby nie pogorszyć swojego stanu . Przyjmuje się jednak, że kawa jest znacznie bardziej inwazyjna, przez co znacznie większa część ludzi powinna z niej zrezygnować o poranku niż z herbaty.

Który napar wybrać?

Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, z kawy zrezygnować powinny zatem osoby chore na serce, cierpiące na choroby układu krążenia, a także ci z nas, którzy zmagają się z nadmiarem stresu w życiu . Również choroby układu pokarmowego wymagają zrezygnowania z kawy – może działać drażniąco na żołądek i jelita.

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.

Z herbaty z kolei zdecydowanie powinni zrezygnować anemicy - wszystko przez to, że zazwyczaj nie ograniczamy jej tak jak kawy. Spora zawartość teiny, czyli substancji identycznej w budowie jak kofeina i działającej tak samo, sprawia, że można z łatwością ją przedawkować.

W efekcie czuje się nadmierne pobudzenie, nerwowość i problemy żołądkowe, takie jak ból brzucha, biegunka czy mdłości. Mnogość wyboru herbat o różnych mocach sprawia jednak, że mamy większą dowolność w dobraniu odpowiedniego gatunku do naszych warunków zdrowotnych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy