Smakosze.pl Porady Cytryna z imbirem o poranku pobudza lepiej niż kawa
Anegada, Getty Images

Cytryna z imbirem o poranku pobudza lepiej niż kawa

20 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kawa jest częścią naszego życia od tysięcy lat - wywodzi się z Afryki, gdzie według popularnej historii, odkrył ją pasterz kóz. Zauważył, że jego zwierzęta stają się pobudzone po zjedzeniu pewnych jagód. Kiedy sam ich spróbował, odczuł ogromną energię. W ciągu tysięcy lat sposób przyjmowania kawy uległ zmianie, lecz ciągle korzystamy z jej właściwości.

Za te głównie odpowiada kofeina, czyli alkaloid o działaniu pobudzającym, hamującym uczucie głodu oraz zwiększającym koncentrację i umiejętność skupienia . Niestety, to właśnie kofeina odpowiada także za negatywny wpływ tego napoju na ludzki organizm.

Kawa nie dla każdego

Kawa zwiększa produkcje kwasu żołądkowego, dlatego wiele osób cierpiących na nadkwasotę powinny zrezygnować z przyjmowania tego naparu. P odobnie jest z ludźmi, którzy mają niską zawartość minerałów - kawa wypłukuje związki mineralne, więc bezwzględnie należy je uzupełniać.

Zamiast kawy można na szczęście próbować spożywać zdrowe substytuty, które również wykazują działanie pobudzające. Jednym z nich jest napój z imbiru i cytryny, który dodatkowo świetnie sprawdzi się dla ludzi chorych, wszak obie rośliny pobudzają układ odpornościowy do lepszej pracy.

Imbir z cytryną zamiast kawy

Aby sporządzić napój, wystarczy zetrzeć łyżeczkę korzenia imbiru, wycisnąć sok z jednej cytryny i zmieszać je ze szklanką ciepłej wody. Jedna szklanka z rana postawi cię na nogi równie dobrze jak kawa, a dodatkowo wspaniale nawodni i dotleni zmęczony organizm.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym pokazujemy sposób na wykorzystanie drugiej strony na tłuczku do mięsa. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis na parzybrodę - pyszną zupę z kapusty i boczku.

Istnieją osoby, które taką mieszanką zalewają liście zielonej herbaty. Dzięki temu łączą zalety herbaty zielonej z imbirem i cytryną, co może przekładać się na zwiększone i sprawniejsze działanie obu napojów.

Gorzka czekolada pobudza

Doskonałym substytutem kawy jest gorzka czekolada o dużej zawartości kakao. Kakao wypełnione jest flawonolami o działaniu przeciwzapalnym i regulującym pracę układu krwionośnego. Dzięki nim organizm jest lepiej dotleniony i ma więcej energii do działania.

Jak czytamy na portalu aktywnie.radiozet.pl, jeśli brakuje Ci energii, to nie oznacza, że masz zjeść od razu całą tabliczkę. Sięgaj po jedno okienko każdego dnia. Twoja waga nadal będzie stać w miejscu, ale już po kilku dniach powinieneś poczuć się znacznie lepiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aktywnie.radiozet.pl; zdrowiewstylu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy