Smakosze.pl
Gołąbki należy mrozić w odpowiedni sposób

Canva.com / vivoo

Zasady mrożenia gołąbków

10 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gołąbki są prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Farsz owinięty w liście kapusty potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niektórzy chcieliby cieszyć się nimi dłużej. Oczywiście gołąbki można zamrozić. Kluczowe je

Smakowite gołąbki niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Czasami zdarza się, że przygotowujemy ich zbyt wiele. Wówczas w naszych głowach pojawia się myśl, by gołąbki zamrozić. W jaki sposób należy do zrobić?

Mrożone gołąbki mogą być równie smakowite

Bez wątpienia gołąbki można zaliczyć do grona najlepszych swojskich smakołyków, obok których nie sposób przejść obojętnie. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym wykorzystuje się delikatne mięso kurczaka

Pyszne gołąbki przeważnie przygotowujemy w większych ilościach. Niekiedy trudno zjeść wszystko w odpowiednim czasie. W takiej sytuacji warto gołąbki po prostu zamrozić. Istnieje kilka sposobów na zabezpieczenie naszej potrawy przed zepsuciem.

Gołąbki najszybciej się zamrożą, jeśli poddamy takiemu zabiegowi ugotowane danie. Każdy ze smakołyków należy pakować w osobnym opakowaniu. W przeciwnym wypadku gołąbki się posklejają. Warto również gotować je krócej od pozostałych.

Jeśli mamy więcej czasu, to możemy zamrozić gołąbki na surowo. W takiej sytuacji najlepiej farsz zapakować osobno. Jeśli chcemy zamrozić także sos, to na niego również należy przygotować osobne opakowanie. 

(Canva.com / Issaurinko)

Jak jeszcze można zamrozić gołąbki?

Surowy farsz na gołąbki możemy również owinąć sparzonymi liśćmi kapusty. Wówczas możemy zapakować je razem. Gołąbki możemy też zamrozić razem z sosem. Jest to najszybsza z możliwości. Oczywiście niezwykle istotna jest także kwestia rozmrażania naszych smakołyków. Od tego zależy finalny efekt.

Gołąbki można rozmrażać w mikrofalówce. Rzecz jasna urządzenie powinno mieć funkcję, która pozwala na takowe działanie. Zawiniątka z kapusty umieszczamy w misce z wodą i uruchamiamy naszą mikrofalówkę. Gołąbki powinny być do połowy zanurzone w wodzie. Po kilku minutach będą nadawały się do ugotowania. 

Gołąbki zamrożone razem z sosem możemy rozmrozić także przy użyciu patelni lub garnka. Wystarczy, że na dnie naczynia umieścimy trochę oleju. Następnie podgrzewamy gołąbki na wolnym ogniu pod przykryciem.

Nasze gołąbki można też rozmrozić poprzez umieszczenie w naczyniu żaroodpornym i wstawienie do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza. Jeśli mamy więcej czasu, to wystarczy, że zamrożone gołąbki przełożymy do lodówki i poczekamy, aż same się rozmrożą. Warto wiedzieć, jaki rodzaj kapusty najlepiej się nadaje do tego specjału.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia; Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >