Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zasady mrożenia gołąbków
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:54

Zasady mrożenia gołąbków

Gołąbki należy mrozić w odpowiedni sposób
Canva.com / vivoo

Smakowite gołąbki niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Czasami zdarza się, że przygotowujemy ich zbyt wiele. Wówczas w naszych głowach pojawia się myśl, by gołąbki zamrozić. W jaki sposób należy do zrobić?

Mrożone gołąbki mogą być równie smakowite

Bez wątpienia gołąbki można zaliczyć do grona najlepszych swojskich smakołyków, obok których nie sposób przejść obojętnie. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym wykorzystuje się delikatne mięso kurczaka

Pyszne gołąbki przeważnie przygotowujemy w większych ilościach. Niekiedy trudno zjeść wszystko w odpowiednim czasie. W takiej sytuacji warto gołąbki po prostu zamrozić. Istnieje kilka sposobów na zabezpieczenie naszej potrawy przed zepsuciem.

Gołąbki najszybciej się zamrożą, jeśli poddamy takiemu zabiegowi ugotowane danie. Każdy ze smakołyków należy pakować w osobnym opakowaniu. W przeciwnym wypadku gołąbki się posklejają. Warto również gotować je krócej od pozostałych.

Jeśli mamy więcej czasu, to możemy zamrozić gołąbki na surowo. W takiej sytuacji najlepiej farsz zapakować osobno. Jeśli chcemy zamrozić także sos, to na niego również należy przygotować osobne opakowanie. 

(Canva.com / Issaurinko)

Jak jeszcze można zamrozić gołąbki?

Surowy farsz na gołąbki możemy również owinąć sparzonymi liśćmi kapusty. Wówczas możemy zapakować je razem. Gołąbki możemy też zamrozić razem z sosem. Jest to najszybsza z możliwości. Oczywiście niezwykle istotna jest także kwestia rozmrażania naszych smakołyków. Od tego zależy finalny efekt.

Gołąbki można rozmrażać w mikrofalówce. Rzecz jasna urządzenie powinno mieć funkcję, która pozwala na takowe działanie. Zawiniątka z kapusty umieszczamy w misce z wodą i uruchamiamy naszą mikrofalówkę. Gołąbki powinny być do połowy zanurzone w wodzie. Po kilku minutach będą nadawały się do ugotowania. 

Gołąbki zamrożone razem z sosem możemy rozmrozić także przy użyciu patelni lub garnka. Wystarczy, że na dnie naczynia umieścimy trochę oleju. Następnie podgrzewamy gołąbki na wolnym ogniu pod przykryciem.

Nasze gołąbki można też rozmrozić poprzez umieszczenie w naczyniu żaroodpornym i wstawienie do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza. Jeśli mamy więcej czasu, to wystarczy, że zamrożone gołąbki przełożymy do lodówki i poczekamy, aż same się rozmrożą. Warto wiedzieć, jaki rodzaj kapusty najlepiej się nadaje do tego specjału.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia; Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: gołąbki