Nieznane zastosowanie drugiej strony tłuczka do mięsa
Tłuczek do mięsa jest wynalazkiem, który mógł odmienić bieg historii kulinariów. Dzięki niemu zmiękczanie mięsa stało się znacznie prostsze i mniej męczące. Pomimo tak wielkiej popularności tego prostego narzędzia, mało kto zna jego alternatywne zastosowanie.
Polacy bez wątpienia używają tłuczka do przygotowywania głównie jednego dania - kotletów schabowych. Płaty schabu bez rozbicia są twarde, suche i żylaste, przez co przyjemność z jedzenia praktycznie nie istnieje. Poza kotletami sprawdza się również w innym rodzaju mięsiwa.
Tłuczek nie tylko do schabowych
Wielką zaletą ręcznych narzędzi jest ich niezawodność. Często wykonane są z drewna i metalu, dlatego są bardzo wytrzymałe i mogą służyć przez wiele lat - a niekiedy nawet generacji. Jeśli często z niego korzystasz, możesz być zaskoczony jego innym zastosowaniem.
Tłuczek poza trzonkiem, składa się także z obucha - to właśnie on mieści często dwie różne powierzchnie robocze. Jedna strona jest kratkowana, z kolei druga składa się podłużnych rowków. Kratką rozbijamy kotlety schabowe, a rowkami można posłużyć się podczas przygotowywania wołowiny.
Mięso to często zbudowane jest z długich i silnych włókien mięśniowych, które pod wpływem wysokiej temperatury kurczą się i stają się wyjątkowo twarde. Rozbicie ich przy pomocy tłuczka ułatwi osiągnięcie delikatnej tekstury, przez co stek nie będzie suchy i żylasty po usmażeniu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.
Niecodzienne zastosowanie tłuczka
Jeśli z jakichś powodów posiadasz tłuczek w swoich kuchennych szafkach, a przy okazji nie konsumujesz mięsa, niezależnie czy jest to spowodowane rozterkami moralnymi, alergiami, zdrowiem czy zwykłymi preferencjami kulinarnymi - ciągle możesz go wykorzystać.
Rozbijanie orzechów bez dziadka do orzechów nie jest najłatwiejsze. Wystarczy jednak zawinąć orzechy w czystą ściereczkę i kilka razy uderzyć weń tłuczkiem, a łupiny rozbiją się w drobny pył. Teraz wystarczy jedynie oddzielić smaczną część od twardych osłonek i pyszna przekąska gotowa.
Jeśli z kolei jesteś fanem wypieków, przy użyciu tłuczka możesz udekorować ciasteczka z kruchego ciasta. Wystarczy delikatnie odcisnąć wzór z tłuczka, a ciastka będą naznaczone pięknymi i smakowitymi wzorkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: genialne.pl; kuchnia.wp.pl