Smakosze.pl
Tłuczek do mięsa

canva.com/darekbphotos

Nieznane zastosowanie drugiej strony tłuczka do mięsa

19 Marca 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tłuczek do mięsa każdy z nas ma w domu - bez niego zmiękczanie żylastego schabu czy zbitej karkówki byłoby o wiele trudniejsze. Mimo to mało kto zdaje sobie sprawę do czego służy druga strona tłuczka. Świetnie sprawdza się podczas rozbijania wołowi

Tłuczek do mięsa jest wynalazkiem, który mógł odmienić bieg historii kulinariów. Dzięki niemu zmiękczanie mięsa stało się znacznie prostsze i mniej męczące. Pomimo tak wielkiej popularności tego prostego narzędzia, mało kto zna jego alternatywne zastosowanie. 

Polacy bez wątpienia używają tłuczka do przygotowywania głównie jednego dania - kotletów schabowych. Płaty schabu bez rozbicia są twarde, suche i żylaste, przez co przyjemność z jedzenia praktycznie nie istnieje. Poza kotletami sprawdza się również w innym rodzaju mięsiwa. 

Tłuczek nie tylko do schabowych

Wielką zaletą ręcznych narzędzi jest ich niezawodność. Często wykonane są z drewna i metalu, dlatego są bardzo wytrzymałe i mogą służyć przez wiele lat - a niekiedy nawet generacji. Jeśli często z niego korzystasz, możesz być zaskoczony jego innym zastosowaniem.

Tłuczek poza trzonkiem, składa się także z obucha - to właśnie on mieści często dwie różne powierzchnie robocze. Jedna strona jest kratkowana, z kolei druga składa się podłużnych rowków. Kratką rozbijamy kotlety schabowe, a rowkami można posłużyć się podczas przygotowywania wołowiny.

Mięso to często zbudowane jest z długich i silnych włókien mięśniowych, które pod wpływem wysokiej temperatury kurczą się i stają się wyjątkowo twarde. Rozbicie ich przy pomocy tłuczka ułatwi osiągnięcie delikatnej tekstury, przez co stek nie będzie suchy i żylasty po usmażeniu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Niecodzienne zastosowanie tłuczka

Jeśli z jakichś powodów posiadasz tłuczek w swoich kuchennych szafkach, a przy okazji nie konsumujesz mięsa, niezależnie czy jest to spowodowane rozterkami moralnymi, alergiami, zdrowiem czy zwykłymi preferencjami kulinarnymi - ciągle możesz go wykorzystać. 

Rozbijanie orzechów bez dziadka do orzechów nie jest najłatwiejsze. Wystarczy jednak zawinąć orzechy w czystą ściereczkę i kilka razy uderzyć weń tłuczkiem, a łupiny rozbiją się w drobny pył. Teraz wystarczy jedynie oddzielić smaczną część od twardych osłonek i pyszna przekąska gotowa. 

Jeśli z kolei jesteś fanem wypieków, przy użyciu tłuczka możesz udekorować ciasteczka z kruchego ciasta. Wystarczy delikatnie odcisnąć wzór z tłuczka, a ciastka będą naznaczone pięknymi i smakowitymi wzorkami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: genialne.pl; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy goździki? Idealny patent na zimę

Czytaj więcej >
Czym doprawić sałatkę jarzynową?

Porady

Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?

Czytaj więcej >

Porady

Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >
mizeria

Porady

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Czytaj więcej >
kalafior

Porady

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Czytaj więcej >

Porady

Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Czytaj więcej >