Kawa z mlekiem czy bez? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Kawa jest pobudzającym napojem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Część z nas wybiera wersję bez mleka. Dobrze, jeśli decyzja ta wynika wyłącznie z preferencji smakowych. Mitem bowiem jest, że dodanie mleka pozbawia napar cennych właściwości. O czym jeszcze warto pamiętać?
Kawę często pijemy o poranku. Pisaliśmy już o tym, jaka ilość napoju jest bezpieczna dla zdrowia i z jakich dodatków lepiej zrezygnować. Badania pokazały, że mleko nie jest jednym z nich. Okazało się bowiem, że wcale nie ma negatywnego wpływu na dobroczynne właściwości kawy.
Dodatek mleka nie pozbawia kawy cennych składników
Przeprowadzone w Szwajcarii badania dowiodły, że dodanie mleka do kawy, jej właściwości przeciwutleniające nie zanikają. To doskonała informacja dla amatorów naparu z białym dodatkiem. Nie trzeba już bowiem wybierać między dostarczaniem sobie polifenoli a smakiem.
Jedynym względem zdrowotnym, jaki musimy brać pod uwagę, jest nasza tolerancja na alergeny. Osoby, które cierpią na różne dolegliwości po spożyciu laktozy, zawsze mogą sięgnąć po wyrób tego składnika pozbawiony.
Niestety, jeżeli alergia pokarmowa dotyczy kazeiny — białka stanowiącego nawet 80% wszystkich protein w mleku — nie mamy dobrych wiadomości. Badanie nie sprawdzało, czy dodatek roślinnych alternatyw mleka wpływa na dostępność antyoksydantów.
Kawa z mlekiem jest bezpieczna
Analiza badań szwajcarskich ekspertów prowadzić może do wniosku, że — jeżeli nie mamy alergii — wskazaniem do sięgania po czarny napar są jedynie nasze preferencje dietetyczne. Trzeba bowiem podkreślić, że mleko jest produktem odzwierzęcym, po który nie każdy chce sięgać.
Jest ono również dodatkiem podnoszącym kaloryczność napoju. Choć nie będzie to wzrost znaczny - porcja dodawanego mleka ma bowiem średnio zaledwie 50 kcal - nawet taka dawka sprawia, że napój należy włączyć w dzienny bilans kaloryczny i sięgnąć po niego podczas posiłku.
Źródło zdjęcia: canva/fatihlik Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu? Zaskakujący trick
-
Smakowita zupa szczawiowa według Karola Okrasy. 1 składnik może zaskoczyć
-
Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da
Źródło: kawa; dietetycy.org