Jakich produktów lepiej nie dodawać do kawy?
Kawa jest pysznym, pobudzającym napojem, po który sięga wielu smakoszy. Niektóre dodatki stosowane do przyrządzenia tego naparu mogą przyczynić się do pogorszenia naszego stanu zdrowia. Podpowiadamy, z czego zrezygnować i dlaczego warto to zrobić.
Są produkty, które wspaniale wzbogacają smak czarnego naparu. Wsypując do kawy szczyptę kardamonu czy cynamonu, przygotujemy cudownie rozgrzewający i wzmacniający odporność napój. Nie sposób tego powiedzieć o kawie z dodatkiem innych popularnych składników.
Czego nie powinno się dodawać do kawy?
Popularną praktyką jest słodzenie pobudzającego naparu. Nie będzie stanowiło to zagrożenia dla zdrowia, o ile nie pije się kilku kaw dziennie. Zastąpienie zwykłego cukru słodzikami nie będzie jednak dobrym rozwiązaniem.
Wpływają one na metabolizm, zaburzając naszą zdolność do odczuwania głodu i pobudzając łaknienie. Sięgamy wtedy po przekąski, choć nie powinniśmy jeść. Jest to prosta droga do nadwagi i rozwinięcia się związanych z nią chorób.
Najzdrowszą alternatywą cukru będą stewia i erytrytol. Substancje te są bezpieczne na zdrowia, a spożywane w umiarkowanych ilościach nie zaburzają naturalnego rytmu spożywania pokarmów.
Tych produktów koniecznie unikajcie
Dodanie do kawy śmietanki w proszku jest najgorszym możliwym pomysłem na wzbogacenie napoju. Produkt ten często ma w swoim składzie syrop kukurydziany i olej roślinny. Jedyne zatem co uzyskamy to zmiana koloru napoju oraz przyswojenie nadprogramowych kalorii.
Równie złym wyborem jest dodanie alkoholu. Nie tylko, podobnie jak w przypadku śmietanki, dodamy napojowi kalorii, ale też narazimy się na przykre dolegliwości związane ze spożyciem trunku. Alkohol jest depresantem, a regularnie spożywany przyczynia się do rozwoju wielu chorób.
Źródło zdjęcia: canva/luknaja
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kobieta.interia