Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-01T192849.315

canva/jojoUserb859963a_760

Jakich produktów lepiej nie dodawać do kawy?

8 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kawa jest pysznym, pobudzającym napojem, po który sięga wielu smakoszy. Niektóre dodatki stosowane do przyrządzenia tego naparu mogą przyczynić się do pogorszenia naszego stanu zdrowia. Podpowiadamy, z czego zrezygnować i dlaczego warto to zrobić.

Są produkty, które wspaniale wzbogacają smak czarnego naparu. Wsypując do kawy szczyptę kardamonu czy cynamonu, przygotujemy cudownie rozgrzewający i wzmacniający odporność napój. Nie sposób tego powiedzieć o kawie z dodatkiem innych popularnych składników.

Mrożenie produktów spożywczych wymaga przestrzegania kilku zasad

Jak poprawnie mrozić żywność, aby cieszyć się pełnią jej smaku?

CZYTAJ DALEJ

Czego nie powinno się dodawać do kawy?

Popularną praktyką jest słodzenie pobudzającego naparu. Nie będzie stanowiło to zagrożenia dla zdrowia, o ile nie pije się kilku kaw dziennie. Zastąpienie zwykłego cukru słodzikami nie będzie jednak dobrym rozwiązaniem.

Wpływają one na metabolizm, zaburzając naszą zdolność do odczuwania głodu i pobudzając łaknienie. Sięgamy wtedy po przekąski, choć nie powinniśmy jeść. Jest to prosta droga do nadwagi i rozwinięcia się związanych z nią chorób.

Najzdrowszą alternatywą cukru będą stewia i erytrytol. Substancje te są bezpieczne na zdrowia, a spożywane w umiarkowanych ilościach nie zaburzają naturalnego rytmu spożywania pokarmów.

Tych produktów koniecznie unikajcie

Dodanie do kawy śmietanki w proszku jest najgorszym możliwym pomysłem na wzbogacenie napoju. Produkt ten często ma w swoim składzie syrop kukurydziany i olej roślinny. Jedyne zatem co uzyskamy to zmiana koloru napoju oraz przyswojenie nadprogramowych kalorii.

Równie złym wyborem jest dodanie alkoholu. Nie tylko, podobnie jak w przypadku śmietanki, dodamy napojowi kalorii, ale też narazimy się na przykre dolegliwości związane ze spożyciem trunku. Alkohol jest depresantem, a regularnie spożywany przyczynia się do rozwoju wielu chorób.

Kawa z mlekiem skondensowanym

Przy stosowaniu słodkich dodatków do kawy powinniśmy zachować szczególna ostrożność

Źródło zdjęcia: canva/luknaja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieta.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >
bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >