Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakich produktów lepiej nie dodawać do kawy?

Jakich produktów lepiej nie dodawać do kawy?

Projekt bez tytułu - 2022-01-01T192849.315
canva/jojoUserb859963a_760

Kawa jest pysznym, pobudzającym napojem, po który sięga wielu smakoszy. Niektóre dodatki stosowane do przyrządzenia tego naparu mogą przyczynić się do pogorszenia naszego stanu zdrowia. Podpowiadamy, z czego zrezygnować i dlaczego warto to zrobić.

Są produkty, które wspaniale wzbogacają smak czarnego naparu. Wsypując do kawy szczyptę kardamonu czy cynamonu, przygotujemy cudownie rozgrzewający i wzmacniający odporność napój. Nie sposób tego powiedzieć o kawie z dodatkiem innych popularnych składników.

Czego nie powinno się dodawać do kawy?

Popularną praktyką jest słodzenie pobudzającego naparu. Nie będzie stanowiło to zagrożenia dla zdrowia, o ile nie pije się kilku kaw dziennie. Zastąpienie zwykłego cukru słodzikami nie będzie jednak dobrym rozwiązaniem.

Wpływają one na metabolizm, zaburzając naszą zdolność do odczuwania głodu i pobudzając łaknienie. Sięgamy wtedy po przekąski, choć nie powinniśmy jeść. Jest to prosta droga do nadwagi i rozwinięcia się związanych z nią chorób.

Najzdrowszą alternatywą cukru będą stewia i erytrytol. Substancje te są bezpieczne na zdrowia, a spożywane w umiarkowanych ilościach nie zaburzają naturalnego rytmu spożywania pokarmów.

Tych produktów koniecznie unikajcie

Dodanie do kawy śmietanki w proszku jest najgorszym możliwym pomysłem na wzbogacenie napoju. Produkt ten często ma w swoim składzie syrop kukurydziany i olej roślinny. Jedyne zatem co uzyskamy to zmiana koloru napoju oraz przyswojenie nadprogramowych kalorii.

Równie złym wyborem jest dodanie alkoholu. Nie tylko, podobnie jak w przypadku śmietanki, dodamy napojowi kalorii, ale też narazimy się na przykre dolegliwości związane ze spożyciem trunku. Alkohol jest depresantem, a regularnie spożywany przyczynia się do rozwoju wielu chorób.

Kawa z mlekiem skondensowanym
Przy stosowaniu słodkich dodatków do kawy powinniśmy zachować szczególna ostrożność

Źródło zdjęcia: canva/luknaja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieta.interia

Zapraszamy na nasz Instagram