Smakosze.pl Porady Kiedy dodawać sól do mizerii? Wielu smakoszy popełnia poważny błąd
canva/graletta

Kiedy dodawać sól do mizerii? Wielu smakoszy popełnia poważny błąd

8 maja 2022

Mizeria jest wyśmienitą surówką ze świeżych ogórków, która pasuje do każdego obiadu. Jeden błąd jednak wystarczy, by zamiast smakowitych chrupiących warzyw w delikatnym sosie uzyskać wodnisty twór kompletnie pozbawiony smaku. Gdy dodamy sól przed połączeniem ogórków ze śmietaną, unikniemy uzyskania pozbawionej smaku wodnistej surówki. Koniecznie przygotujcie rarytas w ten sposób — będziecie zachwyceni jego konsystencją i teksturą.

Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Nieważne jednak czy wsypiemy cukier puder do sosu , czy też postawimy na przepis z dodatkowymi warzywami jeśli sól trafi do surówki zbyt późno, nawet najlepsza receptura zawiedzie. Pod wpływem tej przyprawy bowiem ogórki puszczają soki, które należy wcześniej usunąć. Wiemy jak to zrobić.

Kiedy wsypać sól do mizerii?

Wsypujecie sól już po połączeniu ogórków z sosem śmietanowym? Jeśli tak, możecie być pewni, że wasz specjał w niedługim czasie będzie pływał w pozbawionym smaku płynie z dodatkiem nabiału. Niestety w tym wypadku sól zadziała na naszą niekorzyść i uwolni wodę z ogórków wprost do miski z mizerią.

Moment wsypania jej do specjału ma ogromne znaczenie. Jeśli dodamy sól odpowiednio wcześnie, czyli od razu po obraniu i pokrojeniu ogórków, problem nie wystąpi. Soki co prawda uwolnią się z warzywa, lecz będziemy mogli je odsączyć, nie zaburzając smaku sosu.

Dodając do tak przygotowanych ogórków śmietanę czy jogurt mamy gwarancję, że unikniemy nieestetycznego rozrzedzenia i zachowamy smak dodawanych składników. J edna prosta zmiana, a różnica w odbiorze dodatku jest kolosalna.

Ile soli można bezpiecznie dodać do mizerii?

Dodawanie przyprawy na koniec przyrządzania ma jeszcze jedną wadę. Ponieważ woda uwalniająca się z ogórków rozrzedza sos, finalnie dodajemy jej do mizerii więcej niż to konieczne.

Nie tylko więc uzyskujemy nieatrakcyjnie wyglądający specjał, ale też sprawiamy, że nasza dieta staje się bardziej bogata w tę przyprawę. W dłuższej perspektywie może to negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Używajmy nie więcej niż płaską łyżeczkę na miskę przyrządzanego specjału.

Moment dodania soli do mizerii ma znaczenie
Moment dodania soli do mizerii ma znaczenie

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy