Kruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanie
Rogaliki drożdżowe są wyśmienitą słodką przekąską, która spodoba się wielu smakoszom. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je do porannej kawy. Z przepisu siostry Anastazji przygotujecie niezwykle kruchy rarytas, który zniknie z talerzy w okamgnieniu. Wszystko za sprawą wybornego nadzienia z czekolady i marcepanu. Spróbujecie?
Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą są doskonałym smakołykiem, który dam wam szybki zastrzyk energii o poranku. Choć może nie będzie to najzdrowsze śniadanie, czasami można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia. Smakołyk spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie go przetestujcie.
Przepis na wyśmienite rogaliki drożdżowe siostry Anastazji
Składniki:
250 g masła
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
2 jaja
1/4 szklanki letniego mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
marcepan
biała czekolada
płatki migdałów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy wprost do miski i zasypujemy je cukrem. Dodajemy też 2-3 łyżki mąki. Wlewamy mleko i wszystko łączymy, delikatnie mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę siekamy z masłem na stolnicy.
Dodajemy zaczyn drożdżowy oraz śmietanę i sól. Sprawnie zagniatamy ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na niezbyt grube placki. Uzyskane blaty na rozcinamy na trójkąty, a na każdy z nich wykładamy trochę marcepanu i kawałek czekolady.
Układamy po łyżeczce płatków migdałów, jeśli ich używamy. Całość zawijamy w rogale i przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekka wiosenna zupa jarzynowa. Prosty przepis na tani i szybki obiad
Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach
Źródło: rodzinkawkuchni