Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanie

Kruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanie

Kruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji
canva/Mariha-kitchen; screen z filmu na kanale Wydawnictwa WAM na YouTube

Rogaliki drożdżowe są wyśmienitą słodką przekąską, która spodoba się wielu smakoszom. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je do porannej kawy. Z przepisu siostry Anastazji przygotujecie niezwykle kruchy rarytas, który zniknie z talerzy w okamgnieniu. Wszystko za sprawą wybornego nadzienia z czekolady i marcepanu. Spróbujecie?

Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą są doskonałym smakołykiem, który dam wam szybki zastrzyk energii o poranku. Choć może nie będzie to najzdrowsze śniadanie, czasami można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia. Smakołyk spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie go przetestujcie.

Przepis na wyśmienite rogaliki drożdżowe siostry Anastazji

Składniki:

  • 250 g masła

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g drożdży

  • 2 jaja

  • 1/4 szklanki letniego mleka

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki cukru

  • pół łyżeczki soli

  • marcepan

  • biała czekolada

  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy wprost do miski i zasypujemy je cukrem. Dodajemy też 2-3 łyżki mąki. Wlewamy mleko i wszystko łączymy, delikatnie mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę siekamy z masłem na stolnicy.

Dodajemy zaczyn drożdżowy oraz śmietanę i sól. Sprawnie zagniatamy ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na niezbyt grube placki. Uzyskane blaty na rozcinamy na trójkąty, a na każdy z nich wykładamy trochę marcepanu i kawałek czekolady.

Układamy po łyżeczce płatków migdałów, jeśli ich używamy. Całość zawijamy w rogale i przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem. Smacznego.

Rogaliki drożdżowe skuszą niejednego amatora słodkości
Rogaliki drożdżowe skuszą niejednego amatora słodkości

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzinkawkuchni