Smakosze.pl
mizeria

canva/Mariha-kitchen

Mizeria w zupełnie nowym, cudownym wydaniu

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Na hasło mizeria z pewnością przychodzą wam na myśl ogórki i ich orzeźwiający zapach. Lecz tym razem postanowiliśmy zrobić mizerię w zupełnie nowym wydaniu z cukinii. Przeznaczcie na nią młode warzywa, a ten dodatek do obiadu będzie pyszny i chrupiący.

Klasyczna mizeria to idealny dodatek do kotletów mielonych i schabowych, do mięs duszonych i pieczonych. Mizeria z cukinii sprawdzi się równie dobrze w zestawieniu z tymi daniami mięsnymi.

Na mizerię najlepiej jest przeznaczyć młode, nieduże cukinie. Wyglądają podobnie jak ogórki, mają cienką skórkę i nieduże pestki i są bardzo chrupiące. Nie trzeba ich obierać, bo w skórce znajduje się najwięcej wartościowych składników, a i też ładniej prezentuje się w potrawie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na mizerie w zupełnie nowym, cudownym wydaniu

Składniki:

  • 2 cienkie, młode cukinie

  • 2-3 rzodkiewki

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

placki

Aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na mizerię z cukinii

Cukinie dokładnie umyj, wytrzyj. Obieraczką do warzyw lub ostrym nożem pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Jeśli chcesz możesz je też pokroić w poprzek. Plasterki oprósz solą, odstaw na 10 minut.

Rzodkiewki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę. Z cukinii odlej zgromadzony płyn. Dodaj do niej rzodkiewki, czosnek i koperek. Oprósz pieprzem, wymieszaj.

Gęstą śmietanę wymieszaj z naturalnym jogurtem. Sosem polej warzywa, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą. Od razu podawaj.

cukinia

cukinia

Źródło zdjęcia: canva/milanfoto

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujebolubie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >