Mizeria w zupełnie nowym, cudownym wydaniu
Na hasło mizeria z pewnością przychodzą wam na myśl ogórki i ich orzeźwiający zapach. Lecz tym razem postanowiliśmy zrobić mizerię w zupełnie nowym wydaniu — z cukinii. Przeznaczcie na nią młode warzywa, a ten dodatek do obiadu będzie pyszny i chrupiący.
Klasyczna mizeria to idealny dodatek do kotletów mielonych i schabowych, do mięs duszonych i pieczonych. Mizeria z cukinii sprawdzi się równie dobrze w zestawieniu z tymi daniami mięsnymi.
Na mizerię najlepiej jest przeznaczyć młode, nieduże cukinie. Wyglądają podobnie jak ogórki, mają cienką skórkę i nieduże pestki i są bardzo chrupiące. Nie trzeba ich obierać, bo w skórce znajduje się najwięcej wartościowych składników, a i też ładniej prezentuje się w potrawie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na mizerie w zupełnie nowym, cudownym wydaniu
Składniki:
2 cienkie, młode cukinie
2-3 rzodkiewki
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przepis na mizerię z cukinii
Cukinie dokładnie umyj, wytrzyj. Obieraczką do warzyw lub ostrym nożem pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Jeśli chcesz możesz je też pokroić w poprzek. Plasterki oprósz solą, odstaw na 10 minut.
Rzodkiewki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę. Z cukinii odlej zgromadzony płyn. Dodaj do niej rzodkiewki, czosnek i koperek. Oprósz pieprzem, wymieszaj.
Gęstą śmietanę wymieszaj z naturalnym jogurtem. Sosem polej warzywa, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą. Od razu podawaj.
Źródło zdjęcia: canva/milanfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujebolubie