Przepis na tradycyjną mizerią uwielbianą przez Polaków
Mizeria jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. Nie bez powodu z miłą chęcią zajada ją tylu smakoszy. Istnieje wiele receptur na ogórki w tej odsłonie. Niektórzy dodają do mizerii ocet. Jednak my wykorzystamy sok z cytryny. Specjał wyjdzie perfekcyjnie.
Pyszna mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu i nawet smakosze bez większego doświadczenia powinni sobie z nim poradzić. Efekt zachwyci domowników.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Klasyczna mizeria w przepysznej odsłonie
Bez wątpienia mizeria zajmuje szczególne miejsce wśród naszych rodzimych specjałów. Każdy przygotowuje ją odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają ją nawet o ocet. Taki dodatek wywołuje sporą konsternację u większości smakoszy. Dziś zamiast niego użyjemy soku z cytryny.
Jakiś czas temu na naszym portalu gościła mizeria w węgierskiej odsłonie. Dziś wykorzystamy przepis na smakołyk w bardziej klasycznym wydaniu. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania mizerii?
2 ogórki szklarniowe
60 ml śmietany 18 %
45 ml soku z cytryny
4 g soli
15 g koperku
odrobina cukru pudru
Mizeria jest banalnie prosta w przygotowaniu
Na początku starannie myjemy ogórki i obieramy je ze skórki. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak to zrobić, by nie były gorzkie. Ogórki kroimy na cienkie plasterki. Możemy do tego wykorzystać gilotynę do warzyw.
Pokrojone ogórki wzbogacamy o sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie ogórki powinny puścić soki. Pozbywamy się nadmiaru wody. Śmietanę łączymy z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem oraz odrobiną cukru pudru.
Sos dodajemy do ogórków. Wszystko starannie mieszamy. Mizerię warto wstawić jeszcze na 30 minut do lodówki. Wówczas wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą. Mizeria w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Warto pamiętać, że specjał możemy wzbogacić również o rzodkiewki oraz cebulę.
Canva / nata_vkusidey
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania gotuje