Smakosze.pl
Klasyczna mizeria

Canva / Mariha-kitchen

Przepis na tradycyjną mizerią uwielbianą przez Polaków

21 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Mizeria jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. Nie bez powodu z miłą chęcią zajada ją tylu smakoszy. Istnieje wiele receptur na ogórki w tej odsłonie. Niektórzy dodają do mizerii ocet. Jednak my wykorzystamy sok z cytryny. Specjał wyjdzie perfekcyjnie.

Pyszna mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu i nawet smakosze bez większego doświadczenia powinni sobie z nim poradzić. Efekt zachwyci domowników.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Klasyczna mizeria w przepysznej odsłonie

Bez wątpienia mizeria zajmuje szczególne miejsce wśród naszych rodzimych specjałów. Każdy przygotowuje ją odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają ją nawet o ocet. Taki dodatek wywołuje sporą konsternację u większości smakoszy. Dziś zamiast niego użyjemy soku z cytryny.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościła mizeria w węgierskiej odsłonie. Dziś wykorzystamy przepis na smakołyk w bardziej klasycznym wydaniu. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania mizerii?

  • 2 ogórki szklarniowe

  • 60 ml śmietany 18 %

  • 45 ml soku z cytryny

  • 4 g soli

  • 15 g koperku

  • odrobina cukru pudru

Projekt bez tytułu (19)

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

CZYTAJ DALEJ

Mizeria jest banalnie prosta w przygotowaniu

Na początku starannie myjemy ogórki i obieramy je ze skórki. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak to zrobić, by nie były gorzkie. Ogórki kroimy na cienkie plasterki. Możemy do tego wykorzystać gilotynę do warzyw.

Pokrojone ogórki wzbogacamy o sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie ogórki powinny puścić soki. Pozbywamy się nadmiaru wody. Śmietanę łączymy z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem oraz odrobiną cukru pudru.

Sos dodajemy do ogórków. Wszystko starannie mieszamy. Mizerię warto wstawić jeszcze na 30 minut do lodówki. Wówczas wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą. Mizeria w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Warto pamiętać, że specjał możemy wzbogacić również o rzodkiewki oraz cebulę.

Mizeria w klasycznej odsłonie

Mizeria w klasycznej odsłonie

Canva / nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >