Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Bardzo łatwo o fatalną pomyłkę
Zupa ogórkowa to pomysł na zdrowe, pożywne i przede wszystkim pyszne danie dla całej rodziny. Wystarczy jednak jeden błąd, a zupa zupełnie straci swój smak. Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?
Nie ma chyba smaczniejszej zupy od tradycyjnej, domowej ogórkowej gotowanej na mięsie i z dużą ilością warzyw. Zupa, niezależnie od tego, czy z ziemniakami, ryżem, czy kaszą, zawsze smakuje rewelacyjnie, jeśli będziemy pamiętać o bardzo ważnym szczególe.
Do zupy możesz wykorzystać gotowy przecier ogórkowy, jednak gorąco polecam przygotować danie z domowych ogórków kiszonych, będzie wtedy najsmaczniejsza. Do zupy koniecznie dodaj również wodę po ogórkach, a danie będzie wyraźne i błyskawicznie zniknie z talerzy.
Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?
Zupa ogórkowa jest prostą zupą, którą jednak równie łatwo zepsuć. Jeśli za wcześnie dodamy do wywaru ogórki kiszone i wodę po ogórkach, zupa straci smak i kwaskowatość, za którą właśnie tak uwielbiamy to danie.
Ogórki kiszone dodajemy zawsze pod koniec gotowania, kiedy wszystkie warzywa, włącznie z ziemniakami, są już miękkie, a wywar aromatyczny. Ogórki gotujemy kilka minut, następnie wlewamy wodę po ogórkach i calość zabielamy śmietaną- tak przygotowana zupa będzie wyśmienita.
Przepis na zupę ogórkową
Składniki na około 5 porcji:
-
ćwiartka z kurczaka
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
4 większe ziemniaki
-
6 ogórków kiszonych
-
cebula
-
szklanka wody po kiszonych ogórkach
-
łyżka śmietany 18% do zabielenia zupy
-
sól, pieprz do smaku
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
koperek
Jak zrobić zupę ogórkową?
Mięso umyj, oczyść i włóż do większego garnka, wlej 2 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny, zdejmij je. Do garnka włóż cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, aby powstał wywar.
Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemiaki, gotuj, aż będą miękkie, następnie dodaj starte na tarce ogórki kiszone i gotuj kolejne 10 minut. Na końcu wlej wodę po ogórkach, zupę zabiel śmietaną, oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na potrawkę z mięsa i warzyw po rosole.
Źródło zdjęcia: canva/ bit245
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wiekowa receptura na konfiturę z róży. Przepis pochodzi z 1937 roku
-
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
-
Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki
Źródło: kuchnia-domowa.pl