Kiedy należy solić rosół? Odpowiedni moment ma ogromne znaczenie
Czy wiecie, kiedy należy solić rosół? Doświadczone kucharki podpowiadają, że dodatek podstawowej przyprawy nie może nastąpić zbyt szybko. Inaczej wywar nie będzie miał pełnego smaku i aromatu. W przypadku tradycyjnej zupy sprawdzi się więc podejście polegające na doprawianiu dania pod koniec jego gotowania.
Przyrządzanie rosołu wydaje się proste, ale jeden błąd może zaważyć na smaku zupy . Zbyt wczesne dodanie soli spowoduje, że uzyskamy nijaką i mdłą potrawę, która nikomu nie będzie smakowała. Dowiedzcie się, jak tego uniknąć.
Jak przygotować smaczny rosół? Solenie zostawcie na koniec
Dodanie soli do wody powoduje, że smak gotowanego w nim produktu nie przechodzi do wywaru. O ile taka sytuacja jest pożądana w przypadku przyrządzania warzyw do sałatki czy produktów mącznych takich jak makaron czy kluski, o tyle dla rosołu nie będzie korzystna.
Gotując tradycyjną zupę, chcemy, by smak drobiu czy innego stosowanego przez nas mięsa oraz dodanych później warzyw znalazł się w płynie. Sól więc trzeba wsypać pod koniec przyrządzania potrawy, kiedy składniki będą już miękkie, a wszystko, co w nich najlepsze trafi do wywaru. Poza tym dodawanie soli pod koniec gotowania rosołu jest też słuszne z innej przyczyny. Rosół gotuje się 2-3 godziny, więc duża część wody w tym czasie po prostu wyparuje. W ten sposób zatęża się smak wywaru. Gdy więc dodamy na początku sporo soli, gotowa potrawa może być przesolona.
Co dodać do rosołu oprócz soli?
W rosole nie może zabraknąć innych przypraw, które podkreślą dodatkowo smak dania. Bardzo istotne są ziele angielskie, czarny pieprz ziarnisty i liście laurowe, które dodać powinniśmy już na etapie gotowania mięsa.
Zupę koniecznie doprawić trzeba ziołami — najlepiej świeżym lubczykiem lub natką pietruszki. Dobrze jest dodać całe gałązki razem z warzywami, a porcję na talerzu jeszcze dodatkowo posypać świeżą porcją siekanych liści pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie niezawodne przepisy na esencjonalne rosoły. Szczególnie polecamy królewski podany z ziemniakami i wątróbką . Być może też skusi was nietypowa odsłona z kurkumą i imbirem, która doskonale zabezpieczy was przed przeziębieniami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste
-
Zalej nim startą marchewkę i odstaw na miesiąc. Zyskasz cudowny specyfik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama