Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.01.2023 17:40

Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste

marynata
Canva / ikate25

W dobrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje. Dla zaskakująco dużej ilości pozornie zbędnych produktów można znaleźć pomysłowe i smaczne zastosowanie. Do marynowania mięsa warto użyć wody po ogórkach kiszonych. Rezultat totalnie zaskakuje.

Woda po ogórkach kiszonych najczęściej ląduje w zlewie. To błąd. Marynata przygotowana z jej udziałem sprawi, że mięso wyjdzie delikatne i będzie się wprost rozpływać w ustach. Koniecznie sprawdź takie jej zastosowanie.

Przepis na karkówkę pieczoną w marynacie z wody po ogórkach kiszonych

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki wieprzowej

  • 2 l wody po ogórkach kiszonych

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 łyżka miodu

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1/2 łyżeczki majeranku

Jak przygotować soczyste mięso w pomysłowej marynacie?

Karkówkę umieść w misce lub pojemniku z przykrywką. Zalej ją wodą po ogórkach kiszonych. Następnie dołóż do naczynia także obrane i przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso w marynacie wstaw pod przykryciem do lodówki na 48 godzin.

Po upływie tego czasu wyjmij karkówkę z lodówki. W osobnej misce wymieszaj musztardę, miód oraz 3 łyżki ogórkowej wody z marynaty. Dodaj też wszystkie przyprawy i wymieszaj starannie całość.

Karkówkę wyjmij z marynaty i obtocz w przygotowanej mieszance. Plastry układaj w naczyniu żaroodpornym. Na koniec polej zawartość naczynia pozostałością miodowo-musztardowego sosu.

Karkówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz pod przykryciem przez 60-90 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Na ostatnie 15 minut usuń pokrywkę, aby powierzchnia karkówki ładnie się przyrumieniła. Podawaj w ulubionymi dodatkami. Zamarynować można nie tylko mięso, ale też pieczone ziemniaki. Jakub Kuroń podzielił się sprawdzonym przepisem na marynatę do schabu.

Canva / FactoryTh
Canva / FactoryTh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: