Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste
W dobrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje. Dla zaskakująco dużej ilości pozornie zbędnych produktów można znaleźć pomysłowe i smaczne zastosowanie. Do marynowania mięsa warto użyć wody po ogórkach kiszonych. Rezultat totalnie zaskakuje.
Woda po ogórkach kiszonych najczęściej ląduje w zlewie. To błąd. Marynata przygotowana z jej udziałem sprawi, że mięso wyjdzie delikatne i będzie się wprost rozpływać w ustach. Koniecznie sprawdź takie jej zastosowanie.
Przepis na karkówkę pieczoną w marynacie z wody po ogórkach kiszonych
Składniki:
8 plastrów karkówki wieprzowej
2 l wody po ogórkach kiszonych
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
Jak przygotować soczyste mięso w pomysłowej marynacie?
Karkówkę umieść w misce lub pojemniku z przykrywką. Zalej ją wodą po ogórkach kiszonych. Następnie dołóż do naczynia także obrane i przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso w marynacie wstaw pod przykryciem do lodówki na 48 godzin.
Po upływie tego czasu wyjmij karkówkę z lodówki. W osobnej misce wymieszaj musztardę, miód oraz 3 łyżki ogórkowej wody z marynaty. Dodaj też wszystkie przyprawy i wymieszaj starannie całość.
Karkówkę wyjmij z marynaty i obtocz w przygotowanej mieszance. Plastry układaj w naczyniu żaroodpornym. Na koniec polej zawartość naczynia pozostałością miodowo-musztardowego sosu.
Karkówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz pod przykryciem przez 60-90 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Na ostatnie 15 minut usuń pokrywkę, aby powierzchnia karkówki ładnie się przyrumieniła. Podawaj w ulubionymi dodatkami. Zamarynować można nie tylko mięso, ale też pieczone ziemniaki. Jakub Kuroń podzielił się sprawdzonym przepisem na marynatę do schabu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wrzuciła do kubka kilka składników. W 5 minut przygotowała najszybsze ciasto bez pieczenia
Mistrzowie kuchni mają najlepszy patent na jajecznicę. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama