Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi skrajne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.01.2023 17:04

Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi skrajne

Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi emocje
Pawel Wodzynski/East News, canva/gbh007

Ewa Wachowicz rosół podaje inaczej niż wszyscy. Nie gotuje makaronu, nie robi grysiku. Aromatyczny wywar z kurczaka, wołowiny i cielęciny podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Danie jest niezwykle esencjonalne i posmakuje każdemu.

Na stronie Ewy Wachowicz, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się niedawno recepturą na rosół królewski z niecodziennym dodatkiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony.

Rosół królewski gotowany na kilku rodzajach mięsa i smażonych warzywach ma ciemniejszy kolor i jest bardzo aromatyczny. Wachowicz rosół podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Mięsno- warzywny wywar przyrządzony w ten sposób posmakuje całej rodzinie.

Do ugotowania rosołu wykorzystaj ćwiartkę z kurczaka, kawałek cielęciny oraz kawałek mięsa wołowego z kością, np. szpondru lub pręgi. Rosół zawsze doprawiaj solą pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój aromat. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.

Aromatyczny rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ćwiartka kury

  • kawałek pręgi wołowej lub szpondru

  • kawałek cielęciny

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • pół selera

  • biała część pora

  • cebula

  • kilka pieczarek

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • kilka gałązek lubczyku

  • sól, pieprz

  • łyżka masła klarowanego

Do podania:

  • ugotowane ziemniaki

  • usmażona na maśle wątróbka drobiowa

Jak ugotować rosół królewski? Podaj go z ziemniakami i wątróbką

Mięso przełóż do większego garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie warzywa korzeniowe pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.

Dodaj pokrojone pieczarki, posiekany por i smaż jeszcze kilka minut. Cebulę obierz z łupiny i przyrumień nad palnikiem gazowym lub na suchej patelni teflonowej. Z wywaru zbierz szumowiny i dodaj przygotowane składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.

Pod koniec gotowania, ugotuj ziemniaki i usmaż wątróbkę. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Jak przyrządzić miękką i delikatną wątróbkę? Po obiedzie pora na deser. Wachowicz zdradziła przepis na szybkie ciasto imbirowe. Jest idealne do kawy.

rosół
canva/Максим Крысанов

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl