Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zalej nim startą marchewkę i odstaw na miesiąc. Zyskasz cudowny specyfik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.01.2023 16:55

Zalej nim startą marchewkę i odstaw na miesiąc. Zyskasz cudowny specyfik

marchewka
Canva / lisaaMC

Czy słyszeliście kiedyś o oleju marchewkowym? Taki domowy olej może poszczycić się niezwykłym działaniem. Wystarczy zetrzeć warzywo i zalać je olejem i odstawić na 30 dni w zacienione miejsce. Przygotowanie go jest niedrogie i banalnie proste, a korzyści nieocenione.

W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają domowe kosmetyki. Są niedrogie w produkcji oraz dają pełną kontrolę nad tym, co znajduje się w ich składzie. Olej z marchewki niewątpliwie można uznać za jeden z nich. Co więcej, jest to kosmetyk w pełni jadalny.

Jak działa olej z marchewki i jakie właściwości ma samo warzywo?

Olej z marchewki przeznaczony jest zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Możesz używać go jako maskę na twarz i włosy lub uświetnić jego smakiem ulubioną sałatkę. Czy można wyobrazić sobie lepszy domowy specyfik?

Marchewka znana jest przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu. Nadaje on cerze i skórze pięknego kolorytu oraz zdrowego blasku. Warzywo ma także działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne.

Marchewka to bogate źródło wielu witamin i minerałów. Można w niej znaleźć witaminę A, C, E, F oraz witaminy z grupy B. Poza cennym karotenem zawiera w sobie między innymi żelazo, miedź oraz wapń. Teraz to całe dobrodziejstwo możesz zamknąć w szklanej butelce pod postacią oleju.

Jak przygotować domowy olej z marchewki?

Do przygotowania oleju z marchewki potrzebujesz zaledwie 2 składników i nieco czasu. Przyda się także butelka z ciemnego, nieprzepuszczającego światła szkła. Dzięki temu mamy pewność, że wszystkie dobroczynne składniki oleju zostaną na swoim miejscu.

Przygotowanie oleju zacznij od umycia i obrania kilku marchewek. W następnej kolejności zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Warzywne wiórki przełóż do czystej i suchej butelki.

Starte marchewki zalej olejem słonecznikowym. Tłuszczu powinno być tyle, aby w całości zakrył warzywo. Na koniec zakręć butelkę i odstaw ją w ciemne miejsce na 30 dni. Od czasu do czasu potrząsaj jej zawartością.

Po 4 tygodniach drogocenny olej z marchewki jest gotowy. Odcedź go i przelej ponownie do butelki. Mikstury używaj do codziennej pielęgnacji. Wielbicielom marchewek polecamy ten smakowity dodatek obiadowy. Wykwintne marchewkowe muffinki śniadaniowe potrafią zaskoczyć niejednego smakosza.

Canva / taffpix
Canva / taffpix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: