Kiedy powinno się solić mizerię? Łatwo o duży błąd
Mizeria to hitowa surówka, która w sezonie bardzo często gości na naszych stołach. Jeśli chcemy cieszyć się jej jedynym w swoim rodzaju smakiem powinniśmy pamiętać o kilku szczegółach.
Mizeria to prosta surówka z ogórków, która latem często gości w naszych domach. Niestety, wystarczy drobny błąd a danie nie wyjdzie tak smaczne, jak chcemy. Zdradzamy sposób na mizerię idealną!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjny przepis na mizerię
Składniki:
-
2 ogórki
-
200 g śmietany
-
koperek
-
pieprz, sól do smaku
Sposób wykonania:
Umyj ogórki, obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Posolone warzywa odstaw na około 10 minut, a po tym czasie odlej nadmiar wody.
Dodaj do ogórków śmietanę lub jogurt naturalny. Całość wymieszaj i posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również m.in. przepis na szwedzką wersję mizerii oraz nietypową mizerię po kaszubsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy gotujmy/ przyślij przepis