Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (12)

canva/pixelshot i canva/ Yana Gayvoronskaya

Jak przyrządzić kawę po norwesku?

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Chcesz zacząć dzień od filiżanki kawy w skandynawskim stylu? Zapomnij o klasycznych dodatkach! Norwegowie najchętniej piją kawę z dodatkiem żółtka. Zaskakujący napój budzi sporo emocji. Jak go zrobić?

Zaczynasz dzień od kawy? Wypróbuj przepis rodem ze Skandynawii. Kawa z dodatkiem surowego jajka może budzić wiele emocji. Jedno jest pewne napój ma tyle samo zwolenników co przeciwników!

Kulinarni eksperci nie mają jednak najmniejszych wątpliwości. Warto się przełamać i wypróbować małą czarną z tym niecodziennym dodatkiem. Powód? Zdaniem smakoszy jajko w kawie jest niemal niewyczuwalne, za to doskonale podkreśla smak aromatycznego naparu. Poniżej zdradzamy przepis na kawę po norwesku!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na kawę po norwesku

Składniki:

  • 5 łyżeczek kawy

  • 1 jajko

Sposób wykonania:

Wbij jajko do miski i roztrzep je widelcem. Dodaj do niego kawę i mieszaj aż do momentu, gdy powstanie jednolita papka.

Naleśniki z 1871 roku

Jak robiono naleśniki w 1871 roku?

CZYTAJ DALEJ

Zagotuj w rondelku 7 filiżanek wody i przełóż do niej kawowo - jajeczną masę. Gotuj ją aż do momentu, gdy z powierzchni zniknie piana (zazwyczaj trwa to ok. 3 minuty), a później zdejmij naczynie z palnika.

Wlej do kawy filiżankę zimnej wody, dzięki niej fusy szybciej ułożą się na dnie. Przelej napój do filiżanki przez sito, aby wyłapać fusy. Smacznego!

Skorzystasz z przepisu? Na naszej stronie znajdziesz również inne pomysły na wyjątkowe napoje m.in. kawę z dodatkiem imbiru oraz orzeźwiającą mrożoną herbatę.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: moja Norwegia

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >