Smakosze.pl
Naleśniki z 1871 roku

Canva / pixelshot

Jak robiono naleśniki w 1871 roku?

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. Warto wypróbować przepis rodem z 1871 roku. Recepturę opracowała sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Okazuje się, że słynna autorka książek kucharskich oddzielała białka i ubijała je na pianę. Właśnie dlatego jej naleśniki cechowały się nienaganną puszystością.

Bez wątpienia naleśniki są klasycznym specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Rzecz jasna większość wielbicieli kulinariów oczekuje od nich odpowiedniej puszystości. Sztuczka z przepisu z 1871 roku nie ma sobie równych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędnie pyszne naleśniki według dawnej receptury

Pyszne naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy przepis na uwielbiane placki z dodatkiem białego sera. Dziś sięgniemy po recepturę na naleśniki opracowaną przez Lucynę Ćwierczakiewiczową.

Przepis na naleśniki pochodzi z 1871 roku. Okazuje się, że nawet w tamtych latach specjał cieszył się uznaniem. Jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Co nam będzie potrzebne?

  • 5 jajek

  • 600 ml mleka

  • 15 g masła

  • 250 g mąki

  • szczypta soli

  • olej

Placki bananowe na śniadanie

Proste i pyszne śniadanie - przepis na placki bananowe

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na naleśniki z 1871 roku

Na początku rozpuszczamy masło i je studzimy. Tłuszcz mieszamy z żółtkami oraz mąką przesianą razem z solą. Całość łączymy tak, by otrzymać jednolite ciasto o lejącej się konsystencji.

Z białek ubijamy pianę. Dodajemy ją do przygotowanego wcześniej ciasta tuż przed rozpoczęciem smażenia. Warto zrobić to delikatnie, ponieważ to właśnie piana z białek sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste.

Ciasto przelewamy partiami na rozgrzaną patelnię wysmarowaną tłuszczem. Naleśniki smażymy z obu stron na złocisty kolor. Dobrze smakują z cukrem pudrem oraz domowymi konfiturami. Warto wypróbować przepis na dżem z brzoskwiń.

Puszyste naleśniki

Puszyste naleśniki

Canva / keira01

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >