Obłędna szwedzka wersja mizerii
Mizeria to prawdopodobnie najprostsza surówka podawana do obiadu. Choć sposób jej przygotowania różni się w zależni od domu i regionu Polski, szkielet przepisu zawsze jest taki sam i zawiera soczyste i chrupiące ogórki oraz gęstą śmietanę.
Mizeria jest tak naprawdę bardzo popularnym dodatkiem na całym świecie - co widać chociażby po jej szwedzkiej wersji. Szwedzi preferują bardziej intensywne w smaku potrawy, dlatego też sama mizeria zawiera składniki, które mocno czuć na języku.
Mizeria po szwedzku
Co ciekawe, surówka ta jest dodatkiem, który wywołuje wśród wielu ludzi kompletnie różne emocje. Jedni dodają do mizerii cukier, a inni sól - w niektórych regionach ludzie postanowili zakwaszać mizerię i do ogórków wlewają odrobinę octu jabłkowego.
To łączy niektóre polskie receptury ze szwedzką, gdyż w skandynawskim kraju dodaje się do mizerii cebulkę dymkę, ocet winny oraz liście sałaty, które zwiększają objętość i chrupanie dodatku. Przygotowanie takiej sałatki jest banalnie proste i każdy może się do tego zabrać.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.
Źródło: Ls9907, Getty Images
Przepis na mizerię po szwedzku
Składniki:
5 ogórków
3 dymki
1 sałata
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka śmietany 18%
2 łyżeczki octu winnego
Zacznij od dokładnego umycia ogórków oraz sałaty. Z sałaty oderwij wierzchnie liście, które nie wyglądają estetycznie lub podwiędły. Ogórków nie obieraj, gdyż pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Odetnij oba końce i pokrój je w cienkie plasterki.
Ogórki umieść w misce i podsyp solą. Przemieszaj i odstaw na 15 minut. W osobnej miseczce wymieszaj sól, śmietanę, cukier oraz ocet winny. Gdy sos będzie gładki, jednolity, a cukier i sól całkowicie się rozpuszczą, jest gotowy. Odcedź ogórki z całej wody.
Posiekaj cebulkę dymkę w drobne kawałki. Wrzuć do miski cebulę, ogórki, sałatę oraz sos. Wymieszaj całość i odstaw na 10 minut. Podawaj schłodzone. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl