Smakosze.pl Przepisy Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia
canva/gbh007

Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia

22 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kiedy solić rosół? Wystarczy, że za wcześnie posolimy zupę, a nie będzie miała ani koloru, ani tym bardziej smaku i aromatu. Mimo, że rosół jest prosty w przygotowaniu, jeden błąd może zepsuć całe danie. Wielu smakoszy dodaje sól w nieodpowiednim momencie.

Rosół zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Wywar z mięsa i warzyw jest niezwykle aromatyczny, smaczny i działa rozgrzewająco. Jest więc również świetnym, domowym sposobem na przeziębienie i grypę.

Czasem jednak rosół, mimo, iż gotowany na drobiu, wołowinie i sporej ilości warzyw, wygląda i smakuje jak woda, ponieważ za wcześnie go posolimy i za krótko gotujemy. Kiedy solić rosół? Na samym końcu. Rosół musi się również pyrkać minimum 2,5 godziny, inaczej nie będzie smaczny.

W rosole bardzo ważne są również przyprawy. Zapomnijmy o sztucznej kostce rosołowej, która zawiera wyłącznie sztuczne substancje. Zupę doprawmy solą, ziołami i innymi przyprawami, które wzmocnią smak, aromat i sprawią, że rosół będzie miał piękny, złoty kolor.

Kiedy solić rosół? Wyjaśniamy

Kiedy solić rosół? Rosół powinniśmy solić na samym końcu, kiedy aromatyczna zupa na bazie mięsa i warzyw jest już ugotowana. Jeśli dodamy sól wcześniej, rosół w smaku i wyglądzie będzie przypominał wodę.

Dodanie soli do rosołu powoduje zamknięcie porów w mięsie, a to właśnie przez pory uwalniany jest cały smak i aromat wołowiny i drobiu. Rosół musi gotować się na najmniejszym ogniu przez około 2,5- 3 godziny i po ugotowaniu doprawmy go solą, wtedy będzie przepyszny. Teraz już wiesz, kiedy solić rosół.

Jakie przyprawy dodać do rosołu?

W rosole nie może zabraknąć kilku przypraw, które wzmacniają smak i aromat mięso- warzywnego wywaru. Do gotującej się zupy koniecznie dodajmy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i szczyptę kurkumy.

Rewelacyjnym dodatkiem do rosołu jest również świeży lubczyk, cały pęczek natki pietruszki oraz cebula przygotowana w odpowiedni sposób. Cebulę obierzmy ze skóry i opalmy nad ogniem lub podsmażmy na suchej patelni- w ten sposób wzmocni aromat całej potrawy.

Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron . Aromatyczny wywar podany z makaronem domowej roboty smakuje wyśmienicie.

Aromatyczny rosół
canva/ma-k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl, przepisy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy