Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdzie idealna
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.06.2022 09:33

Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdzie idealna

Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy
canva/Slatan

Jak smażyć wątróbkę? Polacy bardzo często popełniają poważny błąd i nakłuwają mięso widelcem. Wątróbka jest mięsem, które strzela podczas smażenia, dodatkowe nakłuwanie jej struktury grozi poważnymi poparzeniami. Jak przyrządzić wątróbkę, żeby nie była twarda?

Wątróbka, niezależnie od tego, czy drobiowa, wieprzowa, czy wołowa, jest niezwykle soczystym i delikatnym mięsem, o ile zostanie przyrządzona w odpowiedni sposób. Wystarczy jeden błąd, a otrzymamy twarde mięso lub poparzymy się gorącym tłuszczem. Jak smażyć wątróbkę?

Każdy ma swój sposób na podanie wątróbki. Według mnie mięso jest najsmaczniejsze, kiedy podamy je z cebulką przesmażoną na oleju z plastrami jabłka i oczywiście suszonym majerankiem. Aby wątróbka była smaczna i soczysta, musimy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Jak smażyć wątróbkę?

Wątróbka, mimo, że kaloryczna, jest dobrym pomysłem na obiad, podwieczorek lub kolację. Mięso jest bogatym źródłem żelaza i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i biotyny. Wątróbka doskonale uzupełnia niedobory tych składników, które są niezbędne dla naszego zdrowia.

Jak smażyć wątróbkę?

Wątróbkę smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju rzepakowym o wysokiej temperaturze dymienia. Kawałki wątróbki smaż na mocnym ogniu przez około 5-6 minut, po tym czasie będzie idealna.

Polacy bardzo często popełniają duży błąd podczas smażenia- nakłuwają mięso widelcem. Nigdy tak nie rób, ponieważ możesz się poważnie poparzyć. Wątróbkę obracaj i wyjmuj z patelni przy pomocy szczypiec lub łyżki, ale nigdy nie widelcem.

Aby wątróbka nie strzelała tak bardzo tłuszczem na patelni, należy ją bardzo dokładnie osuszyć przed smażeniem.

Jak przyrządzić najlepszą wątróbkę?

Wątróbkę umyj, pokrój na mniej więcej równe kawałki, włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.

Po namoczeniu dokładnie osusz mięso, obtocz je w mące. Wątróbkę dopraw solą i pieprzem dopiero po usmażeniu, inaczej będzie twarda jak podeszwa buta. Po usmażeniu wątróbkę przełóż na ręcznik papierowy, aby oddała nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.

Przygotuj również niezwykły obiad dla całej rodziny, czyli pieczoną wątróbkę z cukinią z dodatkiem suszonej szałwii, posmakuje wszystkim.

Jak smażyć wątrobkę?
canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl, akademiasmaku.pl