Smakosze.pl
Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak

canva/PingPongCat

Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak

24 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem to kultowa przekąska. Racuchy będą o wiele smaczniejsze, kiedy zamiast mleka dodamy do nich kefir. Poznaj przepis na puszyste i delikatne racuchy na kefirze, lepszych nie jadłeś.

Racuchy na kefirze to przysmak mojego dzieciństwa. Lekkie jak chmurka, o smaku jabłek i wanilii były moim ulubionym podwieczorkiem i często do nich wracam. Do racuchów dodaję czasem szczyptę cynamonu i kardamonu. Doświadczona kucharka podzieliła się swoim przepisem. Jej receptura nie ma sobie równych.

Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

CZYTAJ DALEJ

Przyprawy korzenne nadadzą racuchom charakteru i korzennej nuty. Uwielbiam ich smak zwłaszcza zimą. Latem natomiast wolę lżejszą wersję z wanilią i cukrem pudrem. Racuchy z kefirem są wyśmienite także na obiad w upalne dni, kiedy nie mam ochoty na ciężkie dania z mięsem.

Starte jabłka do racuchów z kefirem należy dokładnie odcisnąć z soku. im więcej soku, tym więcej mąki trzeba dodać, a wtedy placuszki nie będą tak delikatne i smaczne. Doświadczona kucharka podpowiada, że ciasto na racuchy musi mieć idealną konsystencję, nie może być ani za gęste, ani za rzadkie. Dzięki kefirowi bardzo łatwo osiągniesz pożądany efekt.

Przepis na racuchy na kefirze

Składniki:

  • 400 ml kefiru

  • 2 jabłka

  • 2 jajka

  • 300 g mąki pszennej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypta soli

  • cukier puder do podania

  • szczypta cynamonu i kardamonu do smaku (opcjonalnie)

Jak zrobić puszyste racuchy na kefirze?

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie odciśnij z nadmiaru soku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, oddziel białka od żółtek.

Mąkę z proszkiem wsyp do miski, żółtka wymieszaj z kefirem i cukrem i dodaj do mąki, wymieszaj, następnie dodaj jabłka. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.

Racuchy smaż partiami na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż puszyste placuszki nabiorą złotego koloru. Racuchy przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Genialną przekąską z jabłek są również cynamonki. Bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem jabłkowo- cynamonowym rozpływają się w ustach.

Racuchy na kefirze

canva/Rasulovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Swojskie jedzonko na kanale YouTube



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >