Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.06.2022 08:37

Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak

Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak
canva/PingPongCat

Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem to kultowa przekąska. Racuchy będą o wiele smaczniejsze, kiedy zamiast mleka dodamy do nich kefir. Poznaj przepis na puszyste i delikatne racuchy na kefirze, lepszych nie jadłeś.

Racuchy na kefirze to przysmak mojego dzieciństwa. Lekkie jak chmurka, o smaku jabłek i wanilii były moim ulubionym podwieczorkiem i często do nich wracam. Do racuchów dodaję czasem szczyptę cynamonu i kardamonu. Doświadczona kucharka podzieliła się swoim przepisem. Jej receptura nie ma sobie równych.

Przyprawy korzenne nadadzą racuchom charakteru i korzennej nuty. Uwielbiam ich smak zwłaszcza zimą. Latem natomiast wolę lżejszą wersję z wanilią i cukrem pudrem. Racuchy z kefirem są wyśmienite także na obiad w upalne dni, kiedy nie mam ochoty na ciężkie dania z mięsem.

Starte jabłka do racuchów z kefirem należy dokładnie odcisnąć z soku. im więcej soku, tym więcej mąki trzeba dodać, a wtedy placuszki nie będą tak delikatne i smaczne. Doświadczona kucharka podpowiada, że ciasto na racuchy musi mieć idealną konsystencję, nie może być ani za gęste, ani za rzadkie. Dzięki kefirowi bardzo łatwo osiągniesz pożądany efekt.

Przepis na racuchy na kefirze

Składniki:

  • 400 ml kefiru

  • 2 jabłka

  • 2 jajka

  • 300 g mąki pszennej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypta soli

  • cukier puder do podania

  • szczypta cynamonu i kardamonu do smaku (opcjonalnie)

Jak zrobić puszyste racuchy na kefirze?

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie odciśnij z nadmiaru soku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, oddziel białka od żółtek.

Mąkę z proszkiem wsyp do miski, żółtka wymieszaj z kefirem i cukrem i dodaj do mąki, wymieszaj, następnie dodaj jabłka. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.

Racuchy smaż partiami na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż puszyste placuszki nabiorą złotego koloru. Racuchy przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Genialną przekąską z jabłek są również cynamonki. Bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem jabłkowo- cynamonowym rozpływają się w ustach.

Racuchy na kefirze
canva/Rasulovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Swojskie jedzonko na kanale YouTube