Smakosze.pl Porady Kiedy warto dodać do zupy pomidorowej sodę oczyszczoną? Dodatek może uratować jej smak
canva/MiloszGuzowski

Kiedy warto dodać do zupy pomidorowej sodę oczyszczoną? Dodatek może uratować jej smak

15 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Nawet najlepszym szefom kuchni czasem zdarzają się wpadki przy gotowaniu zupy pomidorowej. Najczęstszym problemem jest zbyt duża kwaśność pomidorówki, co psuje przyjemność z jedzenia. Właśnie wtedy z pomocą przychodzi soda oczyszczona. Pół łyżeczki sody wyrówna smaki całego garnka.

Zupa pomidorowa nie jest skomplikowanym daniem, dlatego tak ochoczo przygotowujemy ją przez cały rok. Niska cena i łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych składników są kolejnymi zaletami.

Niestety nawet osoby z ogromnym kulinarnym doświadczeniem mogą popełnić prosty błąd w kuchni. W przypadku pomidorowej jest to zwykle kwaśność, która pochodzi od pomidorów. Co zrobić w takiej sytuacji?

Soda oczyszczona a zupa pomidorowa

Z pozoru może się wydawać, że takie połączenie nie może mieć miejsca. Sodę wykorzystuje się w końcu do robienia ciast, ewentualnie jako odświeżacz powietrza czy środek czyszczący.

Soda przydaje się jednak również podczas gotowania pomidorówki, która pomimo największych starań wychodzi kwaśna. Wtedy nie trzeba panikować, lecz wsypać pół łyżeczki sody do garnka.

Jak soda ratuje pomidorową?

Soda oczyszczona jest zasadą, a więc jej pH jest wysokie. Wsypując ją do garnka z zupą pomidorową, wykonaną z kwaśnych pomidorów, zwiększa się poziom pH całego dania, naprawiając smak.

Nie należy oczywiście przesadzić z ilością sody, aby zupa nie nabrała nieprzyjemnego posmaku. Jeśli chcesz zakryć kwaśny smak, zjedz pomidorową z ryżem - ten o wiele lepiej kamufluje go od makaronu.

Poza sodą i ryżem do zawartości naczynia można dodać również zwykły cukier w ilości kilku łyżek. Efekt powinien być wyczuwalny praktycznie natychmiast po dokładnym zamieszaniu pomidorowej.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę krem z zielonych liści pora. Ten tekst wyjawia przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.

Zupa pomidorowa

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl; planteon

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy