Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Naleśniki skuszą niejednego smakosza. Delikatne ciasto wypełnione farszem daje wiele kulinarnych możliwości. Zwłaszcza wtedy, gdy jest puszyste i elastyczne. Dodając sodę oczyszczoną do ciasta, przyrządzicie zachwycające lekkością naleśniki, które posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.
Naleśniki sprawdzą się jako każdy posiłek. Słodkie przyrządzić można z dodatkiem budyniu. Wytrawne wyjdą smaczne, gdy ciasto uzupełnimy np. o maślankę. Puszystą wersję specjału uzyskamy, gdy do masy dodamy sodę oczyszczoną. Sprawi ona, że naleśniki delikatnie urosną i będą niezwykle lekkie. Skusicie się?
Przepis na puszyste naleśniki na sodzie
Z podanych proporcji wyjdzie około 20 naleśników. Szklanka do odmierzania składników miała pojemność 210 ml.
Składniki:
2 jaja
4 szklanki mąki pszennej
4,5 szklanki mleka (niecały litr)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jaja, mleko, sól oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie łączymy składniki, najlepiej przy pomocy miksera.
Rozgrzewamy patelnie pokryta cienką warstwą tłuszczu. Rozprowadzamy ciasto na jej powierzchni i smażymy do czasu, aż masa zacznie się ścinać. Wtedy obracamy naleśnika.
Gdy z obu stron będzie rumiany, odkładamy go na talerz. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, słodkimi lub wytrawnymi.
Wskazówka: podajcie naleśniki z serem białym, a uzyskacie wyjątkowo sycące połączenie. Do podanej ilości ciasta potrzebne wam będzie 500 g twarogu oraz trochę cukru i śmietany.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Obiad z niespodzianką
Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Źródło: przyslijprzepis