Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem

Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem

Puszyste naleśniki na sodzie
canva/citr1965

Naleśniki skuszą niejednego smakosza. Delikatne ciasto wypełnione farszem daje wiele kulinarnych możliwości. Zwłaszcza wtedy, gdy jest puszyste i elastyczne. Dodając sodę oczyszczoną do ciasta, przyrządzicie zachwycające lekkością naleśniki, które posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.

Naleśniki sprawdzą się jako każdy posiłek. Słodkie przyrządzić można z dodatkiem budyniu. Wytrawne wyjdą smaczne, gdy ciasto uzupełnimy np. o maślankę. Puszystą wersję specjału uzyskamy, gdy do masy dodamy sodę oczyszczoną. Sprawi ona, że naleśniki delikatnie urosną i będą niezwykle lekkie. Skusicie się?

Przepis na puszyste naleśniki na sodzie

Z podanych proporcji wyjdzie około 20 naleśników. Szklanka do odmierzania składników miała pojemność 210 ml.

Składniki:

  • 2 jaja

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 4,5 szklanki mleka (niecały litr)

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jaja, mleko, sól oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie łączymy składniki, najlepiej przy pomocy miksera.

Rozgrzewamy patelnie pokryta cienką warstwą tłuszczu. Rozprowadzamy ciasto na jej powierzchni i smażymy do czasu, aż masa zacznie się ścinać. Wtedy obracamy naleśnika.

Gdy z obu stron będzie rumiany, odkładamy go na talerz. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, słodkimi lub wytrawnymi.

Wskazówka: podajcie naleśniki z serem białym, a uzyskacie wyjątkowo sycące połączenie. Do podanej ilości ciasta potrzebne wam będzie 500 g twarogu oraz trochę cukru i śmietany.

Słodka wersja naleśników z serem i owocami zachwyci każdego
Słodka wersja naleśników z serem i owocami zachwyci każdego

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram