Zachwycająca zupa gulaszowa z dodatkiem kurczaka. Prosto, tanio, smacznie
Trudno znaleźć mniej wymagający przepis niż jednogarnkowa zupa gulaszowa, którą można wykonać bez większych problemów. Dzisiaj prezentujemy wersję drobiową, na bazie fileta z piersi kurczaka. Taka zupa jest znacznie delikatniejsza od wariantu z wieprzowiną i może przypaść do gustu osobom preferującym łagodne smaki.
Zupa gulaszowa należy do kategorii dań jednogarnkowych, których głównym założeniem jest prostota oraz możliwość gotowania tylko w jednym naczyniu. W taki sposób ogranicza się ilość sprzątania, a także koniecznej pracy.
Zwykle gulaszowa przygotowywana jest na bazie mięsa wieprzowego - w tym wypadku głównym składnikiem jest mięso drobiowe. Jego niewielka cena oraz delikatność tworzą idealne połączenie.
Przepis na zupę gulaszową z kurczakiem
Składniki:
800 g fileta z kurczaka
2 papryki czerwone
2 pomidory
3 marchewki
5 ziemniaków
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
1 cebula
250 g pieczarek
1 łyżeczka curry
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
100 g przecieru pomidorowego
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i ścięgien, osusz ją ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w dość dużą kostkę o podobnych rozmiarach. Wrzuć ją do dużego garnka z rozgrzanym olejem i smaż, aż stanie się brązowe. Przełóż mięso na talerz.
W nagrzanym garnku umieść obraną i posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i pokrojone papryki. Smaż je przez 10 minut. Dodaj do nich dalej pokrojone pomidory oraz mięso z kurczaka i duś kolejne 10 minut.
Do garnka wrzuć także obrane, umyte i pokrojone ziemniaki, pietruszkę, selera, zalej wszystko wodą tak, aby całość była przykryta. Dopraw zupę curry, majerankiem, cukrem, czosnkiem, pieprzem, słodką papryką i przecierem. Przykryj garnek pokrywką, gotuj jeszcze 15 minut i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę krem z zielonych liści pora. Ten tekst wyjawia przepis na kultową fasolkę po bretońsku.
Źródło zdjęcia: canva/Thomas Francois, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Obiad z niespodzianką
Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Źródło: przyslijprzepis