Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad

Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad

Schabowe w miodzie i musztardzie
canva/Valentina_Azhgirevich

Kotlety schabowe są popularnym i prostym daniem obiadowym. Wart urozmaicić klasykę i zamarynować mięso w delikatnej kompozycji miodu i musztardy. Nabierze aromatu i stanie się bardziej soczyste. Koniecznie spróbujcie.

Kotlety schabowe zamarynować można na wielu różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już moczenie ich w piwie czy maślance. Tym razem pokryjemy je słodkim miodem i łagodną musztardą. Dzięki temu będą wyjątkowo smaczne i delikatne. Skusicie się?

Przepis na kotlety schabowe marynowane w miodzie i musztardzie

Składniki:

  • 3 plastry schabu

  • 2 jaja

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki musztardy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Schab rozbijamy na cienkie kotlety, solimy i posypujemy pieprzem z obu stron. Polewamy je miodem, zanurzając widelec lub łyżkę w słoiku i pozwalając produktowi ścieknąć na mięso.

Następnie smarujemy kawałki schabu musztardą. Zamarynowane kotlety układamy na talerzu i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Doprowadzamy mięso do temperatury pokojowej.

Zanurzamy je w roztrzepanym jajku połączonym z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu. Gdy będą złociste z obu stron, możemy je podawać. Smacznego.

Wskazówka: jeśli macie ochotę na bardziej wyraziste kotlety, użyjcie ostrej musztardy. Do wyboru macie sarepską, francuską lub rosyjską.

Schabowy dobrze smakuje z sałatka ze świeżych warzyw
Schabowy dobrze smakuje z sałatka ze świeżych warzyw

Źródło zdjęcia: canva/martinturzak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lubieessc

Zapraszamy na nasz Instagram