Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Kotlety schabowe są popularnym i prostym daniem obiadowym. Wart urozmaicić klasykę i zamarynować mięso w delikatnej kompozycji miodu i musztardy. Nabierze aromatu i stanie się bardziej soczyste. Koniecznie spróbujcie.
Kotlety schabowe zamarynować można na wielu różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już moczenie ich w piwie czy maślance. Tym razem pokryjemy je słodkim miodem i łagodną musztardą. Dzięki temu będą wyjątkowo smaczne i delikatne. Skusicie się?
Przepis na kotlety schabowe marynowane w miodzie i musztardzie
Składniki:
3 plastry schabu
2 jaja
1 łyżka mleka
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Schab rozbijamy na cienkie kotlety, solimy i posypujemy pieprzem z obu stron. Polewamy je miodem, zanurzając widelec lub łyżkę w słoiku i pozwalając produktowi ścieknąć na mięso.
Następnie smarujemy kawałki schabu musztardą. Zamarynowane kotlety układamy na talerzu i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Doprowadzamy mięso do temperatury pokojowej.
Zanurzamy je w roztrzepanym jajku połączonym z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu. Gdy będą złociste z obu stron, możemy je podawać. Smacznego.
Wskazówka: jeśli macie ochotę na bardziej wyraziste kotlety, użyjcie ostrej musztardy. Do wyboru macie sarepską, francuską lub rosyjską.
Źródło zdjęcia: canva/martinturzak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Obiad z niespodzianką
Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Źródło: lubieessc