Smakosze.pl Przepisy Dodaj do kiszonych buraków 2 aromatyczne składniki. Wzmocnisz ich smak i właściwości
canva/Madeleine_Steinbach

Dodaj do kiszonych buraków 2 aromatyczne składniki. Wzmocnisz ich smak i właściwości

22 października 2022

Kiszone buraki są pyszne. Warto połączyć je z korzennymi przyprawami, by uzyskać świetną przekąskę lub dodatek do obiadu. Będzie bogata w jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Spróbujecie?

Goździki i anyż są pełnymi charakteru przyprawami, które świetnie wzbogacą słodko-kwaśny kiszony rarytas z buraka. Te pierwsze łagodzą bóle i zawierają duże ilości potasu, wapnia czy magnezu.

Anyż wykazuje działanie odkażające i wykrztuśne, często stanowiąc remedium na przeziębienia czy dolegliwości układu pokarmowego. Wraz z bogatymi w witaminy i minerały burakami kiszonymi będą stanowiły świetne wsparcie dla organizmu w sezonie jesienno-zimowym.

Przepis na znakomite kiszone buraki

Składniki:

  • 3 kg buraków

  • 4 gwiazdki anyżu

  • 20 goździków

  • 2 litry wody

  • 40 soli + 4 łyżki do posypania buraków

Jak przygotować pyszne kiszone buraki? Dodatek przypraw korzennych wzbogaci rarytas

Buraki myjemy, obieramy je ze skórki. Ścieramy na tarce o większych oczkach. Wsypujemy 4 łyżki soli, po czym delikatnie ugniatamy przez około 2 minuty. Powinien pojawić się sok. Miskę z warzywem przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

W garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej 40 g soli. Studzimy i dodajemy przyprawy korzenne. Buraki wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w czystych słoikach. Zalewamy płynem z garnka.

Całość dociskamy talerzykiem. Naczynia ustawiamy w zacienionym miejscu z dala od źródeł ciepła. Po 2-3 dniach próbujemy kiszonych buraków. Jeśli ich smak nam odpowiada, przenosimy do lodówki, by zatrzymać fermentację.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne dania obiadowe, które z kiszonymi burakami będą wyśmienite. Spróbujcie prostych kotletów schabowych bez panierki lub mielonych z dodatkiem pieczarek . Wasza rodzina je pokocha.

Kiszone buraki są pyszne
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy