Smakosze.pl Produkty Niezwykłe zalety kiwi
Canva.com / Tatiana Volgutova

Niezwykłe zalety kiwi

18 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Kiwi cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nie bez powodu możemy nabyć je niemal w każdym sklepie. Niektórzy uważają kiwi za jeden z najzdrowszych owoców. Nie jest to bezpodstawne, ponieważ posiada ono wiele zalet.

Co skrywa w sobie kiwi?

Kiwi pochodzi z Chin, właśnie dlatego nazywane jest chińskim agrestem. Owoce klasyfikuje się jako jagody. Z kolei nazwa wywodzi się od ptaka zamieszkującego rejon Nowej Zelandii, na której hoduje się kiwi . Smakowity owoc jest pełen wartościowych składników odżywczych. Zalicza się do nich między innymi:

  • Kwas foliowy

  • Niacyna

  • Ryboflawina

  • Tiamina

  • Witamina A

  • Witamina B6

  • Witamina C

  • Witamina E

  • Witamina K

  • Cynk

  • Fosfor

  • Magnez

  • Wapń

  • Żelazo

  • Błonnik

Trzeba przyznać, że lista składników odżywczych ukrytych w kiwi jest imponująca. Widząc ją, nietrudno się domyślić, że owoc jest bardzo zdrowy. Powinny go docenić wszystkie osoby, które chcą zadbać o swój organizm .

Kiwi w trosce o dobry sen i wzrok

Jeśli miewasz problemy ze snem, warto dodać do swojego jadłospisu kiwi. Niepozorny owoc znacząco wpływa na poprawę jakości wypoczynku i ułatwia zasypianie . Dzieje się tak za sprawą obecności melatoniny. Odpowiada ona za nasz rytm dobowy. Kiwi może również wspomóc nasz wzrok.

Nie od dziś wiadomo, że jagody mogą pomóc nam w utrzymaniu dobrego wzroku. Kiwi nie jest tutaj wyjątkiem. Zawarte w nim składniki zapobiegają degradacji centralnej części siatkówki oka, która odpowiada za ostre widzenie oraz dostrzeganie barw . Kiwi może uchronić nas również przed jaskrą i uszkodzeniem plamki żółtej.

Kiwi wspiera odchudzanie?

Kiwi zawiera niewiele kalorii. W związku z tym jest dobrym dodatkiem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Warto również zwrócić uwagę na zawartość błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit oraz procesów trawiennych . Kiwi zapobiega także podjadaniu między posiłkami.

Wspomniany błonnik może pomóc nam uporać się z przykrym doświadczeniem, jakim są zaparcia. Niepozorne kiwi obniża także poziom cholesterolu . Co jest kolejnym powodem, dla którego warto dodać ten owoc do swojego codziennego jadłospisu.

(Canva.com / Olga Kriger)

Kiwi w kulinariach

Kiwi dobrze sprawdza się jako niezależna przekąska. Jednak nie oznacza to, że nie możemy urozmaicić nim rozmaitych potraw. Dobrze dodać go do sałatek. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na smakołyk z burakami . Kiwi z pewnością dobrze się w nim odnajdzie.

Owoce kiwi mogą świetnie wzbogacić nasze śniadanie w postaci płatków owsianych. Oczywiście najlepiej wybrać takie, które nie zawierają zbyt wiele cukru . W przeciwnym wypadku nawet tak zdrowe owoce mogą nas nie uchronić przed konsekwencjami nieodpowiedniej diety. W cieplejsze dni kiwi możemy zblendować i zamrozić w foremkach z patyczkiem. Wówczas zyskamy obłędne lody .

Kiwi dobrze sprawdza się w roli dodatku do marynaty. Mięso za jego sprawą zyskuje na ciekawych nutach smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Warto o tym pamiętać podczas pieczenia karkówki. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Ani Starmach .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gra na nerwach; Medme; Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy