Niezwykłe zalety kiwi
Kiwi cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nie bez powodu możemy nabyć je niemal w każdym sklepie. Niektórzy uważają kiwi za jeden z najzdrowszych owoców. Nie jest to bezpodstawne, ponieważ posiada ono wiele zalet.
Co skrywa w sobie kiwi?
Kiwi pochodzi z Chin, właśnie dlatego nazywane jest chińskim agrestem. Owoce klasyfikuje się jako jagody. Z kolei nazwa wywodzi się od ptaka zamieszkującego rejon Nowej Zelandii, na której hoduje się kiwi . Smakowity owoc jest pełen wartościowych składników odżywczych. Zalicza się do nich między innymi:
-
Kwas foliowy
-
Niacyna
-
Ryboflawina
-
Tiamina
-
Witamina A
-
Witamina B6
-
Witamina C
-
Witamina E
-
Witamina K
-
Cynk
-
Fosfor
-
Magnez
-
Wapń
-
Żelazo
-
Błonnik
Trzeba przyznać, że lista składników odżywczych ukrytych w kiwi jest imponująca. Widząc ją, nietrudno się domyślić, że owoc jest bardzo zdrowy. Powinny go docenić wszystkie osoby, które chcą zadbać o swój organizm .
Kiwi w trosce o dobry sen i wzrok
Jeśli miewasz problemy ze snem, warto dodać do swojego jadłospisu kiwi. Niepozorny owoc znacząco wpływa na poprawę jakości wypoczynku i ułatwia zasypianie . Dzieje się tak za sprawą obecności melatoniny. Odpowiada ona za nasz rytm dobowy. Kiwi może również wspomóc nasz wzrok.
Nie od dziś wiadomo, że jagody mogą pomóc nam w utrzymaniu dobrego wzroku. Kiwi nie jest tutaj wyjątkiem. Zawarte w nim składniki zapobiegają degradacji centralnej części siatkówki oka, która odpowiada za ostre widzenie oraz dostrzeganie barw . Kiwi może uchronić nas również przed jaskrą i uszkodzeniem plamki żółtej.
Kiwi wspiera odchudzanie?
Kiwi zawiera niewiele kalorii. W związku z tym jest dobrym dodatkiem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Warto również zwrócić uwagę na zawartość błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit oraz procesów trawiennych . Kiwi zapobiega także podjadaniu między posiłkami.
Wspomniany błonnik może pomóc nam uporać się z przykrym doświadczeniem, jakim są zaparcia. Niepozorne kiwi obniża także poziom cholesterolu . Co jest kolejnym powodem, dla którego warto dodać ten owoc do swojego codziennego jadłospisu.
(Canva.com / Olga Kriger)
Kiwi w kulinariach
Kiwi dobrze sprawdza się jako niezależna przekąska. Jednak nie oznacza to, że nie możemy urozmaicić nim rozmaitych potraw. Dobrze dodać go do sałatek. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na smakołyk z burakami . Kiwi z pewnością dobrze się w nim odnajdzie.
Owoce kiwi mogą świetnie wzbogacić nasze śniadanie w postaci płatków owsianych. Oczywiście najlepiej wybrać takie, które nie zawierają zbyt wiele cukru . W przeciwnym wypadku nawet tak zdrowe owoce mogą nas nie uchronić przed konsekwencjami nieodpowiedniej diety. W cieplejsze dni kiwi możemy zblendować i zamrozić w foremkach z patyczkiem. Wówczas zyskamy obłędne lody .
Kiwi dobrze sprawdza się w roli dodatku do marynaty. Mięso za jego sprawą zyskuje na ciekawych nutach smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Warto o tym pamiętać podczas pieczenia karkówki. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Ani Starmach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gra na nerwach; Medme; Onet Gotowanie