Anna Lewandowska i jej sałatka z burakiem
Pixabay / licencja: CC 0 oraz EastNews

Sałatka z burakiem według przepisu Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska to prawdziwa mistrzyni lekkich, a zarazem pożywnych propozycji posiłków. Jej sałatka z burakiem to doskonały pomysł na szybką kolację, która smakuje niczym z restauracji. Dodatek komosy ryżowej sprawia, że uczucie sytości nie opuści nas aż do spoczynku.

Anna Lewandowska z całą pewnością zrewolucjonizowała polskie podejście do żywienia oraz zdrowego trybu życia. Wiele osób z przyjemnością śledzi jej poczynania i stara się nieco zmienić swoje przyzwyczajenia.

Z jej przepisów możemy się dowiedzieć, jak jeść pysznie, zdrowo, ale bez wyrzeczeń i głodu. Wiele z nas popełnia typowy błąd kolacyjny i na talerzu kładzie tłuste mięso, bądź słodkie przekąski. Pyszna i prosta sałatka z buraka będzie z pewnością dużo lepszą alternatywą.

Anna Lewandowska pokazuje jak żyć zdrowo bez wyrzeczeń

W kwestiach żywności często bywamy niewolnikami własnych przyzwyczajeń. Jednak czasem warto wypróbować coś nowego - być może zaskoczymy się w pozytywnym sensie.

Wybieranie zdrowszych produktów sprawia, że nie tylko czujemy się lepiej, ale i lepiej wyglądamy. Warto takie drobne zmiany rozpocząć na przykład od lekkiej kolacji.Zdecydowaną różnicę zobaczymy już w momencie usypiania, które dużo łatwiej przychodzi, gdy nie jesteśmy ani przejedzeni, ani nadmiernie głodni.

Sprzęt kuchenny sygnowany nazwiskiem Magdy Gessler w BiedronceSprzęt kuchenny sygnowany nazwiskiem Magdy Gessler w BiedronceCzytaj dalej

Przepis na sałatkę z burakiem z przepisu Anny Lewandowskiej

Potrzebujesz:

  • 150 gram komosy ryżowej
  • 50 gram cukinii
  • bulion warzywny
  • pół kilograma buraków
  • 100 gram orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • sałata rzymska
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 250 gram owoców leśnych

Komosę ryżową przesmaż na suchej patelni, a następnie zalej wrzącym bulionem. Gotuj przez około 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Pokrojoną cukinię zgrilluj na patelni i także odstaw.

Buraki upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Możesz także użyć już ugotowanych buraków ze sklepu - zdecydowanie przyśpieszy to przygotowanie sałatki. Do rondla wlej odrobinę soku z buraków i gotuj, aż lekko odparuje.

Owoce leśne gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj na gładką masę. Komosę ryżową wymieszaj z łyżką oliwy, cukinią i natką świeżej pietruszki. Dopraw cytryną oraz pozostałymi przyprawami do smaku.

Na sałacie rzymskiej ułóż komosę, pokrojone w plasterki buraki z sosem oraz orzechy włoskie, a na końcu całość polej dressingiem z leśnym owoców. Do sałatki możesz zrobić także grzanki z pełnoziarnistego chleba. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł