Smakosze.pl
Por w formie surówki

Canva.com / Naked King

Aromatyczna surówka z pora

18 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Por często gości w naszych potrawach. Jego walory smakowe mogą być jeszcze lepsze dzięki jednemu składnikowi. Mowa o mleku kokosowym. Dzięki niemu por nie jest aż tak ostry i zyskuje na wartościach odżywczych. Surówka z tymi produktami zachwyci naj

Por i mleko kokosowe są dosyć nieoczywistym połączeniem. Warto je jednak wypróbować, ponieważ efekt pozostaje na długo w pamięci i sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wyjątkowa surówka sprawi, że obiad jeszcze szybciej zniknie z talerzy.

Por będzie o wiele lepszy, jeśli dodasz do niego mleko kokosowe

Smakowity por jest istotnym składnikiem rozmaitych dań. Przeważnie wykorzystujemy go jako dodatek do zup, który nadaje im nieco ostrych nut smakowych. Możemy z niego także przyrządzić syrop. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na to domowe remedium

Por z łatwością można przekształcić w pyszną surówkę. Przepis jest banalnie prosty. Użyjemy w nim mleka kokosowego, które w bajeczny sposób wpływa na smak popularnego warzywa. Skrywa ono w sobie wiele cennych składników odżywczych.

Mleko kokosowe jest bogate w mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo oraz selen. Znajdziemy w nim także witaminę C, niacynę oraz witaminy z grupy B. Oprócz wymienionych składników odżywczych produkt dostarcza sporo błonnika i białka. Por również ma wiele zalet.

Por jest zbliżony w swoim działaniu do cebuli i czosnku. Znajdziemy w nim między innymi allicynam która odpowiada za charakterystyczny aromat. Natomiast zawarte w roślinie polifenole, są uznawane za substancje neutralizujące wolne rodniki. Surówka z takimi dodatkami to samo zdrowie. Z czego ją przygotujemy?

  • 2 pory

  • 120 ml mleka kokosowego

  • natka pietruszki

  • 15 g masła klarowanego

  • 2 g czerwonej pasty curry

  • imbir

  • sól i pieprz

(Canva.com / joannatkaczuk)

Por w przepysznej odsłonie

Por musimy pozbawić zielonej części i korzonków. Kroimy go w niewielkie talarki. Możemy je podzielić na połówki. Imbir ścieramy na tarce o niewielkich oczkach lub drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło.

Por i imbir umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Warzywo powinno stracić na objętości. Gdy już to nastąpi, zalewamy całość mlekiem kokosowym. Pod wpływem temperatury powinno ono zgęstnieć. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz czerwoną pastą curry.

Po zdjęciu z ognia i zamieszaniu nasza surówka jest już gotowa. Z wierzchu posypujemy ją posiekaną natką pietruszki. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do rozmaitych dań. Warto sięgnąć po przepis na kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotuj Zdrowo Kolorowo; Poradnik Zdrowie; Dietetycy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół

Porady

Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Czytaj więcej >
miód

Porady

Co oznacza biała piana w słoiku z miodem?

Czytaj więcej >
chleb

Porady

Jak należy mrozić chleb?

Czytaj więcej >

Porady

Zaskakująca ukryta funkcja obieraczki do warzyw

Czytaj więcej >
zamrożone mięso

Porady

Jak błyskawicznie i bezpiecznie rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >
rozbijanie kotletów

Porady

Czym zastąpić panierkę w potrawach?

Czytaj więcej >