Kładę brzoskwinie na ciasto francuskie i wlewam tę masę. Ten deser smakuje jak milion dolarów
Szukasz inspiracji na szybkie ciasto? Wypróbuj to z brzoskwini i ciasta francuskiego. Choć połączenie składników jest banalne, deser smakuje doskonale i po prostu wybornie. Wypróbuj przepis, a na pewno zaskoczysz domowników.
Ciasto inne niż wszystkie
Letnie i lekkie ciasto nie musi być trudne w przygotowaniu. Jednym z lepszych jest to z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Dzięki brzoskwiniom będzie soczyste, a masa, którą je zalejesz, nada ciastu wspomnianej lekkości.
Najlepsze jest jednak to, że taki deser przygotujesz szybko i to tylko z kilku składników. Dokładną instrukcję oraz niezbędne produkty poznasz poniżej. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko zrób je nawet dzisiaj, a rodzina będzie zachwycona.
Nie tylko brzoskwinie i ciasto francuskie
Potrzebnych produktów jest niewiele. Najważniejsze są oczywiście brzoskwinie oraz ciasto francuskie. Niezbędne okażą się także składniki na lekką masę. Wszystkie produkty wraz z dokładnymi proporcjami umieszczono na liście poniżej, sprawdź, co będzie ci potrzebne, a później zaczynamy przygotowania. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 400 g brzoskwiń z puszki
- 35 g masła
- 35 g miodu
- 120 g cukru
- 650 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Przepis na ciasto z brzoskwiniami
Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim. Brzoskwinie pokrój w plastry. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nie brzoskwinie. Zasyp je 40 gramami cukru i zalej miodem. Dokładnie wymieszaj i smaż składniki do momentu skarmerlizowania .
Gotowe owoce przełóż na ciasto francuskie i równomiernie je rozprowadź. Do miski wsyp zawartość dwóch opakowań budyniu. Zalej je 250 mililitrami mleka i dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej pozostałe, mleko, wsyp cukier oraz wlej budyń. Składniki wymieszaj ze sobą i podgrzewaj na średnim ogniu, do momentu powstania gęstej masy.
Przykryj nią owoce i równomiernie rozprowadź. Zawiń boki ciasta francuskiego do środka i piecz ciasto w rozgrzanym do 165 stopni piekarniku przez 50 minut . Wierzch obsyp cukrem pudrem, krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź