Smakosze.pl Przepisy Kładę czekoladę i zalewam ją ciastem. Moja rodzina szaleje za tym deserem
fot. youtube.com/ricettedolci96

Kładę czekoladę i zalewam ją ciastem. Moja rodzina szaleje za tym deserem

28 kwietnia 2024

To niezwykle proste ciasto ma w rękawie jednego asa: jest nim czekolada. I to nie byle jaki dodatek czekolady, ale cała tabliczka, ukryta w środku. Niezwykłe, co dzieje się z nią podczas pieczenia.

Ciasto z czekoladą

Wydawałoby się, że to zwyczajne maślane ciasto . Superszybka w przygotowaniu masa jest rzeczywiście pyszna, ale nie wydaje się mieć jakichkolwiek sekretów. A jednak jeden dodatek może zaskoczyć.

W cieście mieści się cała tabliczka czekolady, której nie trzeba nawet dzielić na kawałki. Poddana wysokiej temperaturze czekolada rozpuszcza się w cieście i stanowi słodką warstwę na dnie deseru. Dodatkowo wytrawny smak czekolady przełamuje słodycz ciasta.

ciasto z czekoladkami
fot. youtube.com/ricettedolci96
Najsłynniejszy ser świata ma dziś swoje święto. Tak wypowiada się o nim prawdziwy ekspert

Zalej czekoladę ciastem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ricette dolci. W przepisie tym występuje jeszcze jeden dodatkowy czekoladowy akcent – czekoladowe granulki. Nie ma jednak co przesadzać. Czasem prościej znaczy lepiej .

Składniki

  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 50 ml roztopionego i ostudzonego masła
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z ukrytą tabliczką czekolady

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy roztopione i ostudzone masło, aromat waniliowy i mleko. Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .

Do wysmarowanej tłuszczem keksówki wylewamy ok. połowę ciasta. Na wierzch kładziemy tabliczkę czekolady i zalewamy drugą połową masy. Keksówkę wstawiamy n a ok. 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni – pieczemy do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy . Dopiero potem przekładamy je na talerz. Można posypać ciasto dodatkowo cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na niecodzienną mizerię i jajecznicę z niezwykłym składnikiem .

pajda ciasta
fot. youtube.com/ricettedolci96
Do jajecznicy dodaję ten banalny składnik. Kto raz jej spróbuje, ten sam zaczyna tak robić
Włoska restauracja oferuje darmowy napitek. Aby go dostać, trzeba spełnić 1 warunek
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy