Smakosze.pl Przepisy Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki
canva/HandmadePictures

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

25 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiacie się, jaką surówkę podać do obiadu? Jeśli chcecie, by wszyscy chętnie ją zjedli, postawcie na surówkę z tartej marchewki. Dziś podamy przepis na klasyczną, lekko pikantną surówkę, która oprócz marchewki zawiera także wyrazisty dodatek i uwielbiany sos. Gwarantujemy, że ta surówka pierwsza zniknie z talerzy.

Surówka z marchewki należy do jednych z najpopularniejszych, ale też najbardziej lubianych. Jest słodkawa i soczysta, dlatego lubią ją dzieci i dorośli.

Jej smak można modyfikować, wzbogacając ją o przeróżne dodatki. Zwykle łączy się ją ze startym jabłkiem, czasem z kawałkami pomarańczy. Dziś jednak połączyliśmy marchewkę z chrzanem i majonezem. Dzięki temu ma wyraźny smak i nie jest sucha.

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Składniki:

  • 4-5 marchewek

  • kawałek świeżego korzenia chrzanu lub 1 łyżka tartego chrzanu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1-2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki

Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Chrzan obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do marchewki.

Marchewkę i chrzan skrop sokiem z cytryny, dodaj majonez, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówka: Jeśli majonez jest bardzo gęsty, możesz go rozrzedzić, dodając do niego 1-2 łyżeczki letniej wody. Dzięki temu zabiegowi surówka stanie się też bardziej soczysta.

Jeśli szukasz przepisów na inne surówki, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na surówkę z selera i pora , a także na surówkę z kapusty pekińskiej i brzoskwiń .

chrzan
chrzan

Źródło zdjęcia: canva/unpict

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy