Smakosze.pl
kalafior

canva/Naked King

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

2 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kalafior potrafi być pyszny. Zwłaszcza gdy jest ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś powiemy wam, jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny. Dzięki temu będzie wyglądał apetycznie i doskonale smakował. Tak naprawdę, by uzyskać ten efekt, wystarczy dodać do wody dwa składniki.

Kalafior w polskiej kuchni nie gości zbyt często. Dodajemy go zwykle do zupy lub podajemy gotowany do obiadu. Gotując go, trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, by warzywo nie nabrało ostrego smaku i żółtawego koloru. Jak się okazuje, wystarczy tylko dodać do wody odpowiednie składniki.

Sałatka jarzynowa

Pyszna i kolorowa fit sałatka jarzynowa wg. diety Dąbrowskiej

CZYTAJ DALEJ

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Jak zwykle gotujecie kalafior? Z pewnością wkładacie do wody z dodatkiem soli i gotujecie, aż będzie miękki. Tymczasem, gdy dodacie do wody trochę mleka i cukru, efekt będzie zaskakujący. Kalafior wyjdzie śnieżnobiały i niezwykle delikatny.

Pamiętajcie jednak, by kalafior gotować przy uchylonej pokrywce. Dzięki temu będą mogły ulecieć z garnka składniki, które powodują wyrazisty zapach warzywa.

Przepis na gotowany kalafior

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 1/2 l wody

  • 1/2 l mleka

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 7 dag masła

  • 2-3 łyżki tartej bułki

Przygotowanie kalafiora

Kalafior oczyść, podziel na pojedyncze różyczki, opłucz. W garnku zagotuj wodę z mlekiem i cukrem, posól ją.

Do wrzątku włóż różyczki kalafiora. Gotuj na średnik ogniu przy uchylonej pokrywce 15-20 minut.

Kalafior wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Polej tartą bułką zrumienioną na maśle. Podawaj do obiadu lub jako przekąskę.

Jeśli szukasz przepisów na dania z kalafiora, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na kalafior zapiekany z serem, a także na zupę kalafiorową z kurkumą.

kalafior

kalafior

Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół

Porady

Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
smażona pierś kaczki

Porady

Jak smażyć pierś z kaczki aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego do kawy warto wsypać nieco cynamonu i kardamonu? Pyszne i zdrowe połączenie

Czytaj więcej >
szczypiorek

Porady

Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Nie ma nic prostszego

Czytaj więcej >
czereśnie

Porady

Jak usuwać robaki z czereśni? Potrzebujesz jedynie wody

Czytaj więcej >
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada?

Porady

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu

Czytaj więcej >