Smakosze.pl
Faworki bez smażenia

Canva/KGrabowski

Prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia

2 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Faworki są typową słodkością karnawałową. Kochamy je za niepowtarzalny smak i kruchość. Jednak nie jemy ich zbyt często i zbyt dużo, bo są kaloryczne. Niestety taki efekt przynosi smażenie na głębokim tłuszczu. Mamy jednak dla was prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia. Przygotujcie je w ten sposób, a będą zdrowsze.

Jak karnawał, to pączki i faworki. Jedne i drugie smażone, jedne i drugie kaloryczne. Powiecie, jak szaleć, to szaleć. Jednak niektórzy ze względów zdrowotnych nie mogą sobie pozwolić na takie szaleństwo. Co wtedy? Nie, nie musicie rezygnować z przyjemności. Możecie po prostu przygotować faworki pieczone.

Schabowy na patelni

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych?

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej

  • duża szczypta soli

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 8 dag masła

  • 4 żółtka

  • 8-10 łyżek gęstej śmietany

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie faworków

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i cukier puder oraz kawałki zimnego masła. Masło posiekaj z mąką, a potem rozetrzyj w palcach, by nie było grudek.

Dodaj żółtka i zagniataj ciasto, dodając do niego po łyżce śmietany. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i plastyczne. Ciasto podziel na 3-4 części, każdą cienko rozwałkuj.

Placki ciasta pokrój w pasy szerokości ok. 3 cm, podziel je na kawałki o długości ok. 10 cm. W każdym kawałku zrób w środku nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec paska.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej faworki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 8 minut.

Po wyjęciu z piekarnika faworki oprósz cukrem pudrem. Możesz go wymieszać z cukrem waniliowym, by były bardziej aromatyczne.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na faworki smażone na smalcu, a także na pieczone pączki wg Anny Lewandowskiej.

ciasto na faworki

ciasto na faworki

Źródło zdjęcia: canva/arturjakubowski1986

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smacznapyza.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >