Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-21T175618.963

canva/YelenaYemchuk

Zaskakująca słodka surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini od siostry Anastazji

5 Lutego 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Surówka jest nieodłączną częścią obiadu, która wcale nie musi być nudna. Niezawodna siostra Anastazja zachwyca wieloma pomysłami na właśnie to danie. Popularną kapustę pekińską łączy ze słodyczą brzoskwiń. Naszym zdaniem jest to idealna propozycja na dodatek do zimowego obiadu.

Styczeń jest miesiącem, który nie rozpieszcza miłośników owoców i warzyw. Wszyscy marzymy o wiośnie i nowalijkach, a póki co musimy zadowolić się "całorocznymi" warzywami. Szukając pomysłu na zdrową i smakowitą surówkę warto sięgnąć po kapustę pekińską. Jest smaczna, niedroga i można wyczarować z niej wiele ciekawych potraw.

Kopytka

Co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały?

CZYTAJ DALEJ

Kapustę pekińską z powodzeniem można podawać w połączeniu ze słoną papryką, cebulą lub kukurydzą, jak i w słodkim wydaniu. Dzisiaj prezentujemy Wam wyśmienity patent siostry Anastazji na surówkę z kapusty pekińskiej wzbogaconą o brzoskwinie. Co sądzicie o takim miksie?

Zaskakująca słodka surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini według siostry Anastazji

Składniki:

Do zrobienia surówki potrzebujemy: jedną główkę kapusty pekińskiej, puszkę brzoskwiń w syropie, jogurt naturalny, opcjonalnie majonez oraz sól i pieprz do smaku.

Wykonanie surówki:

Na początek musimy oczyścić i pokroić kapustę pekińską. Następnie, z puszki wyjmujemy brzoskwinie, odsączamy je z syropu i kroimy na paski. Do kapusty i owoców dodajemy sól, pieprz, 3 łyżki jogurtu naturalnego i opcjonalnie łyżkę majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Brzoskwinie z puszki możemy zastąpić również m.in. ananasami lub mango. Oba owoce wspaniale komponują się ze smakiem kapusty pekińskiej.

  • Jogurt naturalny możemy zastąpić mleczkiem kokosowym (nie dodajemy wtedy majonezu). Nasz surówka zyska wtedy delikatniejszy i nieco bardziej orientalny smak.

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyborne przepisy na surówki. Niedawno zdradzaliśmy m.in. jak zrobić surówkę farmerską oraz podawaliśmy przepis na niezawodną surówkę z pora.

Projekt bez tytułu - 2022-01-21T192258.755

źródło: canva/chengyuzeng

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

źródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji wyd. WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi?

Przepisy

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego

Czytaj więcej >
Jak zrobić idealny smażony bób?

Przepisy

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

Czytaj więcej >
Najdoskonalszy sok warzywny

Przepisy

Najdoskonalszy sok warzywny. Smaczna porcja witamin

Czytaj więcej >
Kultowy coleslaw z kalafiora

Przepisy

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

Czytaj więcej >
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy

Przepisy

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >