Zaskakująca słodka surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini od siostry Anastazji
Surówka jest nieodłączną częścią obiadu, która wcale nie musi być nudna. Niezawodna siostra Anastazja zachwyca wieloma pomysłami na właśnie to danie. Popularną kapustę pekińską łączy ze słodyczą brzoskwiń. Naszym zdaniem jest to idealna propozycja na dodatek do zimowego obiadu.
Styczeń jest miesiącem, który nie rozpieszcza miłośników owoców i warzyw. Wszyscy marzymy o wiośnie i nowalijkach, a póki co musimy zadowolić się "całorocznymi" warzywami. Szukając pomysłu na zdrową i smakowitą surówkę warto sięgnąć po kapustę pekińską. Jest smaczna, niedroga i można wyczarować z niej wiele ciekawych potraw.
Kapustę pekińską z powodzeniem można podawać w połączeniu ze słoną papryką, cebulą lub kukurydzą, jak i w słodkim wydaniu. Dzisiaj prezentujemy Wam wyśmienity patent siostry Anastazji na surówkę z kapusty pekińskiej wzbogaconą o brzoskwinie. Co sądzicie o takim miksie?
Zaskakująca słodka surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini według siostry Anastazji
Składniki:
Do zrobienia surówki potrzebujemy: jedną główkę kapusty pekińskiej, puszkę brzoskwiń w syropie, jogurt naturalny, opcjonalnie majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Wykonanie surówki:
Na początek musimy oczyścić i pokroić kapustę pekińską. Następnie, z puszki wyjmujemy brzoskwinie, odsączamy je z syropu i kroimy na paski. Do kapusty i owoców dodajemy sól, pieprz, 3 łyżki jogurtu naturalnego i opcjonalnie łyżkę majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodatkowe wskazówki:
Brzoskwinie z puszki możemy zastąpić również m.in. ananasami lub mango. Oba owoce wspaniale komponują się ze smakiem kapusty pekińskiej.
Jogurt naturalny możemy zastąpić mleczkiem kokosowym (nie dodajemy wtedy majonezu). Nasz surówka zyska wtedy delikatniejszy i nieco bardziej orientalny smak.
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyborne przepisy na surówki. Niedawno zdradzaliśmy m.in. jak zrobić surówkę farmerską oraz podawaliśmy przepis na niezawodną surówkę z pora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
źródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji wyd. WAM