Klasyczna polska jajecznica z boczniakami. Smak tradycji
Chcecie spróbować klasycznej polskiej jajecznicy z boczniakami? Poczujecie smak tradycji, bo grzyby od dawna łączy się u nas z jajkami. Zrezygnujcie jednak z pieczarek, a dodajcie o wiele delikatniejsze i wartościowsze owocniki. Warto czasem wprowadzić małą odmianę do codziennego jadłospisu.
Jajecznica z grzybami nie jest u nas niczym nowym. Popularna jest jajecznica z kurkami czy innymi grzybami leśnymi. Niektórzy robią też jajecznicę z dodatkiem pieczarek, które dostępne są przez cały rok. Jednak bez problemu można też kupić mniej pospolite boczniaki.
Grzyby te charakteryzują się beżowo-szarawą barwą i łagodnym, maślanym smakiem. Mają też liczne walory zdrowotne. Przyczyniają się bowiem do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, zwiększają odporność, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. To chyba wystarczające argumenty, by po nie sięgnąć?
Jak zrobić jajecznicę z boczniakami?
Składniki:
-
2-3 boczniaki
-
2 łyżeczki masła
-
3 jajka
-
ostra mielona papryka
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
Przygotowanie jajecznicy
Boczniaki opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w paski, podsmaż na patelni z rozpuszczonym masłem.
Gdy grzyby lekko się zrumienią i będą miękkie, na patelnię wybij jajka. Całość delikatnie zamieszaj, oprósz papryką, solą i pieprzem.
Jajecznicę smaż, aż jajka odpowiednio się zetną. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
-
Do jajecznicy najlepiej użyć młodych boczniaków. Są delikatniejsze, bo nie mają łykowatych przerostów.
-
Smak tej jajecznicy można wzmocnić, dodając do niej pokrojony pomidor.
Po więcej pomysłów na jajecznicę zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na jajecznicę z kaszanką , a także na puszystą jajecznicę na mleku .
Źródło zdjęcia: canva/metalhorse Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakizpolski