Smakosze.pl Przepisy Klasyczna polska jajecznica z boczniakami. Smak tradycji
canva/Tatiana Volgutova

Klasyczna polska jajecznica z boczniakami. Smak tradycji

11 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chcecie spróbować klasycznej polskiej jajecznicy z boczniakami? Poczujecie smak tradycji, bo grzyby od dawna łączy się u nas z jajkami. Zrezygnujcie jednak z pieczarek, a dodajcie o wiele delikatniejsze i wartościowsze owocniki. Warto czasem wprowadzić małą odmianę do codziennego jadłospisu.

Jajecznica z grzybami nie jest u nas niczym nowym. Popularna jest jajecznica z kurkami czy innymi grzybami leśnymi. Niektórzy robią też jajecznicę z dodatkiem pieczarek, które dostępne są przez cały rok. Jednak bez problemu można też kupić mniej pospolite boczniaki.

Grzyby te charakteryzują się beżowo-szarawą barwą i łagodnym, maślanym smakiem. Mają też liczne walory zdrowotne. Przyczyniają się bowiem do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, zwiększają odporność, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. To chyba wystarczające argumenty, by po nie sięgnąć?

Jak zrobić jajecznicę z boczniakami?

Składniki:

  • 2-3 boczniaki

  • 2 łyżeczki masła

  • 3 jajka

  • ostra mielona papryka

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie jajecznicy

Boczniaki opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w paski, podsmaż na patelni z rozpuszczonym masłem.

Gdy grzyby lekko się zrumienią i będą miękkie, na patelnię wybij jajka. Całość delikatnie zamieszaj, oprósz papryką, solą i pieprzem.

Jajecznicę smaż, aż jajka odpowiednio się zetną. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki:

  • Do jajecznicy najlepiej użyć młodych boczniaków. Są delikatniejsze, bo nie mają łykowatych przerostów.

  • Smak tej jajecznicy można wzmocnić, dodając do niej pokrojony pomidor.

Po więcej pomysłów na jajecznicę zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na jajecznicę z kaszanką , a także na puszystą jajecznicę na mleku .

boczniaki
boczniaki

Źródło zdjęcia: canva/metalhorse Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakizpolski

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy