Obłędnie puszysta jajecznica na mleku. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Co zrobić na śniadanie? A może obłędnie puszystą jajecznicę na mleku? Jest szybka do przygotowania i znika z talerzy w mgnieniu oka. Swą soczystość zawdzięcza jednej prostej sztuczce, a mianowicie wybiciu jajek na patelnię z odrobiną mleka. Oto dokładny przepis.
Jaką jajecznicę lubicie najbardziej? Lekko ściętą czy dobrze wysmażoną? A może lekką i puszystą? Jeśli jesteście wielbicielami tej ostatniej, mamy dla was świetny przepis. Jego tajemnicą jest niewielki dodatek mleka.
Mleko w połączeniu z jajkami tworzy lekką mieszankę, która nie ścina się do końca i pozostaje soczysta. Mleko dodaje też jajecznicy lekkości i aksamitności. Dzięki niemu do jajecznicy nie dodaje się tłuszczu. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Obłędnie puszysta jajecznica na mleku
Składniki:
kilka łyżek mleka
2 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie jajecznicy
Jajka wybij do miseczki. Rozkłóć je widelcem.
Na patelnię wlej tyle mleka, by zakryło ono dno. Podgrzewaj całość, aż mleko się zagotuje.
Na patelnię z mlekiem wlej jajka, oprósz je solą i pieprzem i całość smaż, mieszając, aż jajka się zetną.
Wskazówka:
Przed podaniem jajecznicę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Poznaj też przepis na jajecznicę na maślance z pomidorami, a także na jajecznicę po chłopsku.
Źródło zdjęcia: canva/kazoka30
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad
Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Źródło: doradcasmaku