Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie puszysta jajecznica na mleku. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.04.2022 22:57

Obłędnie puszysta jajecznica na mleku. Znika z talerzy w mgnieniu oka

jajecznica
canva/tornado98

Co zrobić na śniadanie? A może obłędnie puszystą jajecznicę na mleku? Jest szybka do przygotowania i znika z talerzy w mgnieniu oka. Swą soczystość zawdzięcza jednej prostej sztuczce, a mianowicie wybiciu jajek na patelnię z odrobiną mleka. Oto dokładny przepis.

Jaką jajecznicę lubicie najbardziej? Lekko ściętą czy dobrze wysmażoną? A może lekką i puszystą? Jeśli jesteście wielbicielami tej ostatniej, mamy dla was świetny przepis. Jego tajemnicą jest niewielki dodatek mleka.

Mleko w połączeniu z jajkami tworzy lekką mieszankę, która nie ścina się do końca i pozostaje soczysta. Mleko dodaje też jajecznicy lekkości i aksamitności. Dzięki niemu do jajecznicy nie dodaje się tłuszczu. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Obłędnie puszysta jajecznica na mleku

Składniki:

  • kilka łyżek mleka

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie jajecznicy

Jajka wybij do miseczki. Rozkłóć je widelcem.

Na patelnię wlej tyle mleka, by zakryło ono dno. Podgrzewaj całość, aż mleko się zagotuje.

Na patelnię z mlekiem wlej jajka, oprósz je solą i pieprzem i całość smaż, mieszając, aż jajka się zetną.

Wskazówka:

Przed podaniem jajecznicę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Poznaj też przepis na jajecznicę na maślance z pomidorami, a także na jajecznicę po chłopsku.

mleko
mleko

Źródło zdjęcia: canva/kazoka30

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka Mleko